Allah için kurban kesip, fakir fukaraya dağıtacağımız, paylaşmanın önemini bir kez daha hatırlayacağımız Kurban Bayramını idrak edeceğiz inşallah. Kurban kesilen ya da kesilemeyen her evde bu mübarek günlerde et yemekleri pişirilecek, hem misafirler hem ev halkı bu lezzetlerle ikramlanacak.
Her kurban bayramında yapmaya alışık olduğumuz kavurma ve haşlama etin dışında bu bayram farklı lezzetler yapmak isteyenler için et yemekleri tarifleri kategorimize bakabilirsiniz. Günün tarifini vermeden önce et yemeklerinin daha lezzetli ve yumuşak olması için nasıl marine etmeliyiz sorusuna cevap verelim.
Et Nasıl Marine Edilir?
- Eti marine ederken süt, soğan, soğan suyu, yoğurt kullanabiliriz. Bunlar asitli olduğundan etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katar.
- Zeytinyağı da etin hava almasını önler. Oksijenle temasını keser. Zeytinyağında bekleyen et hem dinlenir hem de yumuşar.
- Eti marine ederken kesinlikle soda, kola, limon kullanmamalıyız, çünkü bunların içinde asit değil gaz vardır.
- Dana etinde baharat olarak karabiber, biberiye lezzet katarken kuzu etinde ise kekik, karabiber, pul biber, kimyon kullanabilirsiniz.
- Eti marine etmeden önce etin dinlenmiş olması gerekmektedir. Bu yüzden kurban etinizi en az bir gün buzdolabının alt kısmında dinlendirmelisiniz.
Mangalda Şiş Kebap Tarifi
Gelelim bayrama bir gün kala kurban eti ile ilk tarifi vermeye. Kurban bayramının sıcak günlere denk gelmesi ile mangal yapma ihtimalleri de yükseliyor. Biz de böyle düşünerek sevdiklerinizle mangal keyfi yapabilmeniz için evde kebap tarifi veriyoruz.
Daha önce pek çok kez verdik kebap tarifi. Ama bu sefer kurban eti ile olacağından daha da lezzetli olacak.
Malzemeler:
- 1 kilo kemiksiz kuzu budu
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1/2 kahve fincanı soğan suyu
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik, karabiber, pul biber, kimyon
Hazırlanışı: Eti küp şeklinde doğrayıp, tuz, soğan suyu, süt ve zeytinyağı ile karıştırarak bir gün buzdolabında bekletiyoruz. Çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini beklediğimz etleri şişe takıyoruz. Önce bir tarafı, sonra diğer tarafı sık sık çevirerek pişiriyoruz.
Mangal Yakmanın Püf Noktaları
- Kömür, odun, çıra ve kağıt mangala doldurulur ve kağıt tutuşturulur. Kağıdın verdiği ısı ile çıra sonra odun ve en son olarak kömür tutuşur. Bu işlemleri yaparken eğer varsa mangalın alt havalandırma deliklerini açmak gerekir.
- Daha kolay ve modern bir yöntem de jöle tutuşturucuların kullanılmasıdır. Bu tutuşturucular marketlerde bulunur. Bunların avantajı kolay tutuşturmaları, nispeten uzun süreli bir alev sağlamaları ve uçucu olmadıkları için tehlike oluşturmamalarıdır. Mangalın içine biraz kömür yerleştirdikten sonra bir fincan kadar tutuşturucu gezdirerek sıkılır, sonra kömürün tamamı eklenerek bir fincan kadar daha sıkılır ve tutuşturulur.
- Bazıları ateşin yanmasını kolaylaştırmak için saç kurutma makinesi veya vantilatör de kullanır. Bu işlem kömürün tamamen yanmasını kolaylaştırır. Kömür yığınının üstüne bir soba borusu konulursa daha kısa sürede yanar.
- Mangalı yaktıktan sonra yaklaşık yarım saat kömürün tamamının yanmasını beklenir ki ateşin çok harlı olmaması gerekir. Kesinlikle alev olmaması gerekir. Bir süre beklerseniz ateş sakinleşecektir. Çok aceleniz varsa ateşin üzerine kül veya bol kaya tuzu atabilirsiniz.
- Harlı ateşte etin dışı pişer, içi çiğ kalır veya ancak dışı yanarsa içi pişer. Etiniz ne kadar kalınsa veya ne kadar zor pişiyorsa ateşiniz o kadar kuvvetsiz olmalıdır. Etten damlayan yağlar alev alırsa hemen eti kaldırın, alevin sönmesini bekleyin. Sık sık alev alan bölgelerin üzerine kül veya tuz serpmeniz gerekir.
- Mangal kömürüne yakın olarak pişirilen besinler kömürün yanması ile açığa çıkan kanserojenlerin besine yapışmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ateş ile besin arasında 15 cm aralık olması önemlidir. 15 cm kuralına uyulduğu takdir de mangal hem keyifli hem lezzetli hem de sağlıklı bir pişirme yöntemi haline dönüşmektedir.
Yorumlar