Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı? Nasıl Pişirilmeli?

Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı? Nasıl Pişirilmeli?

Kurbanlıklar

Bayramda Dikkatli Beslenin!

Ailenin bir araya geldiği, kalabalık sofraların kurulduğu, heyecanı ve kurban kesimi nedeniyle telaşı bol bir bayram geldi yine. Bu keyifli bayram günlerini sağlık sorunu yaşamadan geçirmek için kurbanlık hayvanın seçiminden, kesimine, saklanmasına, tüketimine dair pek çok noktaya dikkat etmek gerekiyor.

Kurban Etini Sağlıklı Saklamanın Yolları

Kesim şartlarına dikkat edin!

Öncelikle kurbanlık hayvanın veteriner kontrolünden geçmiş olması ve uygun bir şekilde kesilmesi gerekmektedir. Sağlığa uygun olmayan ortamlarda kesimi gerçekleşen hayvanlardan insanlara pek çok mikroorganizma geçebilmektedir. Aynı şekilde uygun sıcaklıklarda saklanmayan ve bu şekilde tüketilen hayvanlardan şarbon, tenya, salmonella gibi pek çok hastalık bulaşabilmektedir.

Kurban Etini Sağlıklı Saklamanın Yolları

İlk 24 saat et tüketmeyin!

Kurban kesimini takip eden 24 saat içinde hayvanın ölüm katılığı nedeniyle etler sert olmakta ve özellikle mide sorunu yaşayan bireylerde şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlara neden olmaktadır. Etteki sertliğin pişirmede ve sindirimde zorluk yaratması sebebiyle mümkün olduğu kadar ilk 24 saat tüketilmemeli, soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 santigrat derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanmakta ve etin lezzeti artmaktadır.

Kurban Etini Sağlıklı Saklamanın Yolları

Et için farklı kesme panosu kullanın!

Kesilip eve getirilen etleri hazırlarken yalnızca et için kullanılan kesme panoları kullanılmalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme panoları ile çiğ sebze veya meyveleri doğrama işleminin gerçekleştiği panoların aynı olması çapraz bulaşma adını verdiğimiz mikroorganizma üremesine fırsat verecek ve sağlığı tehdit edecektir.

Kurban Etini Sağlıklı Saklamanın Yolları

Eti uygun koşul ve sıcaklıkta saklayın!

Etlerin küçük parçalar halinde saklanması, tekrar dondurulması sakıncalı olacağı için daha doğru olacaktır. Tüketileceği miktarda poşetlenen etler buzdolaplarının buzluk kısmına veya derin dondurucuya yerleştirilebilir. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir.

Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Kurban Etini Sağlıklı Saklamanın Yolları

Eti kurallarına uygun pişirin!

Etin sağlık açısından en doğru pişirilme yöntemleri; haşlama, fırın veya ızgara şeklinde tercih edilmesidir.

Kurban bayramında özellikle kızartma ve kavurma ağırlıklı bir beslenme profilimiz olduğu için, kavurma işlemi esnasında en azından iç yağ, kuyruk yağı gibi herhangi bir yağ eklemeden tüketilmesine dikkat edilmelidir.

  • Etin pişerken ateşle direkt temas etmemesi gerekmektedir. Çünkü bu durumda hem kanserojen öğeler oluşmakta hem de B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybı meydana gelmektedir.
  • Besin zehirlenmesinin oluşmaması için etin çiğ ya da az pişmiş olmaması gerekmektedir. Etin iç ve dış sıcaklığının düşük olmaması yani hem içinin hem dışının iyi pişmiş olması önemlidir.
  • Çok yüksek ısıda pişirildiğinde etler katılaşmakta, sadece dış yüzeyi pişerek iç yüzeyi çiğ kalabilmektedir. Bunun için mühürleme işlemi sonrasında etler yüksek ısıda pişirilmemelidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir