Kimilerine göre cinayet, vahşet gibi gelse de asıl manasıyla kurban; Allah Teâlâ’ya mânen yaklaşmak (kurbiyet) için, ibâdet niyetiyle hususî bir vakitte kesilen hayvandır.
Peki kurbanı neden kestiğimizi çocuklarımıza nasıl anlatmalıyız? Kurban kesilirken çocuklar bunu izlemeli mi? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Çocuğunuz İyi Tanıyın!
Öncelikli olarak anne-babalar çocukların iyi tanımalı, neye nasıl tepki veriyor bilmeli. Böyle bir durumda neyle karşılaşacağını bilen anne-baba çocuğuna anlatmanın en uygun yolunu bilir ve konuyu çocuğunun seviyesine inerek anlatmayı başarır.
Alt Zemin Hazırlayın!
Çocukları İslami zemin üzerine yetiştirmeyi başarabilen anne-babalar, kurban kesmenin önemini de kolaylıkla anlatabilirler.
Hz. İbrahim ve Hz. İsmail kıssası ve bununla birlikte Allah’ın rahmetinin nasıl tecelli ettiğini daha çok küçük yaşlarda anlatmaya başladığınızda kurban bayramı geldiğinde, çocuklarınız bunun neden yapıldığının idrakine varırlar.
Hiç bir şey anlatılmayan, konu hakkında bilgisi olmayan çocuk için kurban, hayvanın acı çekmesi anlamına gelebilir.
Yaş Seviyesine Göre Anlatın!
Okul öncesi dönemde çocukların soyut algıları yerleşmediğini belirten uzmanlar, 0-3 yaşa arasında kurbanı neden kesildiğini anlatmak yerine bayramın sosyal yönünü ön plana çıkarmak gerektiğini söylüyorlar. Büyüklere saygı göstermek, ziyarette bulunmak, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, et yiyemeyenlere etleri bölüştürmek gibi…
3-6 yaş arası çocuklara ise bir üst seviyede açıklamalar yapılabilir. Yukarıda belirttiğimiz Hz. İsmail ve Hz. İbrahim kıssası çocuklara bu yaşlarda anlatılmaya başlanmalıdır.
Allah’ın hayvanları bizim için yarattığı, bu yüzden kesilince onların acı çekmediği aksine sevindiği, kesilen etlerin paylaşıldığı ve herkesin et yiyebildiği güzel bir dille ifade edilmelidir.
Kurban bayramı dışında da hayvanların etinden, sütünden, derisinden yararlandığımızı da anlatmakta fayda var.
6 yaş ve üstü çocuklar da ise artık soyut ve somut kavramlar iyice oturduğundan daha kapsamlı açıklamalar yapılabilinir.
Kurban Kesimi İzletilmeli mi?
Uzmanlar, kurban kesiminin 9 yaşına kadar izletilmemesi gerektiğini, bu yaştan sonra da uygun açıklamalarla izlenebileceğini söylüyor.
Ancak çocuğunu iyi tanıyan anne-babalar, gelişimine ve anlama seviyesine göre bu yaş sınırını kendileri belirleyebilir.
Yapılan araştırmalarda kurban kesimine dair hiç bir şey bilmeyen ve aniden kesime şahit olan çocuklarda psikolojik travmalar ve şiddete meylin arttığı tespit ediliyor.
Kurbanlık Hayvanı Çocuğunuzla Birlikte Seçin
Çocuğunuza kurbanı anlatmanın başka bir güzel yolu da onu, bu kurban sürecine dahil etmektir. Kurbanlık hayvan seçmeye giderken götürmek, kesildikten sonra et dağıtımına yardım etmesini ve kurban etinden yemekler yapıp, bunları misafirlere ikram etmesini istemek gibi…
Bütün bunlar çocuğa, kurbanın ne kadar sosyal ve yardımlaşma içeren bir olgu olduğunu gösterir. ‘İhtiyaç sahipleri yardım et‘ demenin fili yoludur KURBAN.
Yorumlar