Kurbanla İlgili Merak Edilen Sorular

Kurbanla İlgili Merak Edilen Sorular

Kurbanla İlgili Sorular

Kurban bayramı yaklaşırken akıllara takılan bazı sorular, yeniden gündeme geliyor. Kurban kesmek yerine sadaka verilir mi, kurban bağışı nasıl yapılır, taksitle ya da borç para ile kurban alınır mı gibi pek çok soru…

Kurban, kelime anlamı ile yakınlaşma demektir. Kurban kesmek de Allah’a yakınlaşma gayesiyle yine O’nun rızası için hayvanı boğazlamaktır.

Kurban Kesmemek Günah mı?

Hanefîlere göre kurban kesmek vaciptir, kesmeyen günahkar olur. Şafiîlere göre kesmek sünnettir, kesmeyen günahkar olmaz.

Kadın kurban kestirebilir mi?

Hanefilere göre kadının kendi malı, altını ya da parası varsa kurban kesmesi gerekir. Hatta kadın eve bakmakla yükümlü olmadığı için, onun temel ihtiyaçlarını karşılayacak parasının bulunması da aranmaz. Durumu  olan kadın kurban keser ya da vekalet vererek kestirir.

Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?

Dini ölçülerle yolcu sayılan bir insana kurban kesmek vacip değildir. Ama keser veya vekalet verirse güzel bir amel işlemiş olur.

Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?

Hayır olmaz. Çünkü ibadetler tamamen Allah’ın bildirdiği şekildedir. Sadaka ayrı kurban ayrı bir ibadettir. Kurban bedelini yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz.

Kurban ne zaman kesilir?

Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kesim işlemi, bayram namazı kılındıktan sonra başlar,  bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder.

Kurban ile İlgili Sorular

Kurbana kaç kişi ortak olur?

Koyun veya keçinin bir kişi tarafından; sığır, manda ve devenin ise, yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban olarak kesilebileceği Hz. Peygamber (sav)’in hadisleri ve uygulamaları ile sabittir. Ortak olarak kurban edilebilen hayvanlar tek veya çift hisse olarak kesilebilirler.

Kurban bağışlanabilir mi?

Kurban elbette bağışlanabilir. Kişi kurbanını kendi kesip bağışlayabildiği gibi birisini vekil kılarak da bağış da bulunabilir. Ancak kurban kesmek yerine onun parasını bağışlamakla kurban görevi yerine getirilmiş olmaz.

Bağışlanan kurbanlar için de şükür namazı kılınır mı?

Kurban için kılınan iki rekat şükür namazı, kurbanını kendi kestiğinde de, başkasına kestirdiğinde de kılmak farz değildir ama sünnettir. Kılınması sevaptır.

Taksitle ya da borç para ile kurban alınabilir mi?

Kurbanın peşin alınma zorunluluğu yoktur. Helal olan her türlü alışverişle kurban da alınır. Taksitle alış veriş caiz olduğuna göre kurban da caizdir. Yine aynı şekilde borç para ile de kurban almak caizdir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir