Kimler Kurban Kesebilir?
Zaruri ihtiyaci disinda 85 gram altin ya da bu bedelde mali olan, hür ve mukim yani yolcu olmayan her Müslüman’ın kurban kesmesi vaciptir. Daha önce fakirken, Kurban Bayramı günlerinde aniden kazanç sağlayan kişiye kurban vacip olur. Daha evvel zengin olup da kurban günleri aniden yoksul düsen kişiye ise vacip olmaz. Zekat gibi kazanılmış paranın üzerinden bir yıl geçmesi gerekmez.
Bir kişi ancak bir tane vacip kurban kesebilir. İsterse nafile kurban niyetiyle bu sayıyı arttırabilir. Kurban kesemeyen kimse bayram için hazırlanır, temizlenir, namaza giderse, kurban kesme sevabını elde eder. Peygamber Efendimiz (sav):
“Kurban gününü bayram olarak kutlamakla emrolundum. Onu bu ümmet için Allah bayram kılmıştır.”
buyurmustu. Bir adam kendisine: “Ey Allah’in Resulü! Emanet olarak verilmiş bir hayvandan baska bir şeye sahip değilsem, onu kesebilir miyim?” diye sordu. Resulullah (sav):
“Hayır, ancak saçını, tırnaklarını kısaltır, bıyıklarından alır, etek tıraşını olursun. Bu da sana Allah yanında bir kurban yerine geçer.”
dedi.
Kurban Etini Kesen Yiyebilir mi?
Vacip kurbanın sahibi zengin olsun olmasin kestiği kurbandan yiyebilir, ailesine yedirebilir. Bununla birlikte isteyen veya istemeyen fakirlere yedirmek de farzdır.
“Onlardan yeyin ve eli dar olana ve yoksula yedirin.”
(el-Hac, 28)
Diğer bir âyette de:
“Etinden yeyin ve ondan, dilenen-dilenmeyen yoksullara yedirin.”
(el-Hac, 36)
buyrulmaktadır.
Dağıtılan kısım kurbanın hiç olmazsa üçte biri olmalıdır. Kişinin, nafakasını temin etmekle sorumlu olduğu kişiler çok olursa, kurbanın etini onlar için vermeyebilir. Kurbanin etini veya postunu satip parasını almak mekruhtur. Böyle bir sey yapılırsa kıymetini tasadduk etmek gerekir. Kurban derisi kasap ücreti olarak da verilemez. En güzeli Allah’a yaklaşmak için kesilen kurbanın derisini sadaka niyetiyle vermektir.
Hazret-i Ali’den şöyle dediği rivayet edilmiştir:
“Rasûlullâh (sav), develer kurban edilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve
«Kasap ücretini biz kendimiz veririz.»”
(Müslim, Hac, 348) buyurdu.
Kurbanda Vekalet Olur mu?
Bir kimse kendi adına kurban kesmesi için başkasını vekil tayin edebilir. Vekalet bizzat verilebilecegi gibi mektup, telefon, faks gibi vasitalarla da verilebilir.
Bir hisse kurbanı sadaka olarak veren en önce tasadduk ettiği kurbanı sevindirir. Sonra tasadduk ettigi kisiyi sevindirir. O yuvada yasayan yavrulari sevindirir. Umulur ki bu kadar kişiyi sevindiren insanı da Allah sevindirir. Bir beldede kesilen kurban o yer üzerine gelecek belâ ve musibetlere kalkan olur. Cenab-i Allah İsmail’ler ile kurban olacak hayvanlar arasinda insanoğlunu serbest bırakmıştır.
Bir kurban kesilmesinin sevabindan kestiren kadar kesen de hissedar olur. Kurbanlık hayvanı besleyen, alan, satan hissedar olur. Etini pişiren, pişirileni yiyen de hissedar olur. Yemekten sonra söylenen Elhamdülillah bütün hissedarlarin hanesine yazılır.
Yorumlar