Sütün bileşiminde yani kendi içinde bulunan süte laktoz adı verilmektedir. Laktozun sindirilmesi için bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli enzime ihtiyaç vardır. Laktaz enziminin sindirilememesi ve bunun sonucunda bağırsaklarda sorun yaratması durumu laktoz intoleransı (hassasiyeti) olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde her 10 kişiden 1’inde laktoz intoleransı ile karşılaşılmaktadır.
Laktoz İntoleransı (Hassasiyeti) Belirtileri Nelerdir?
Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra,
- Karın ağrısı,
- Kramp benzeri en az 15-20 dakika süren sancı,
- Şişkinlik ve aşırı gaz,
- İshal tablosu oluşmaktadır.
Laktoz intoleransı; doğumdan itibaren ya da yetişkinlikte başlayabilmektedir. Yetişkinlik döneminde laktozu sindiren laktaz enziminin çeşitli nedenler ile azalması ile birlikte meydana gelebilmektedir. Eğer kişi süt ve süt ürünleri tükettiğinde benzer şikayetlerle karşılaşıyorsa basit bir deneme ile kendi durumunu değerlendirebilir. 12-15 gün süresince diyetten laktozlu süt ve ürünleri çıkarılarak şikayetlerde varsa azalma durumunun değerlendirilmesi yaklaşık bir ön tanı niteliğinde olacaktır.
Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Tedavisi diyetten laktoz içeren besinlerin çıkarılması ile yapılır. Bu besinlerin çıkarılması kişinin şikâyetleri derecesinde ayarlanmaktadır. Hafif şikâyetlerde laktoz miktarı azaltılmakta iken, daha fazla ve yoğun şikayet durumu söz konusu olduğunda diyetten laktoz tamamen çıkartılmaktadır.
Süt ve süt ürünlerinin yani laktozun diyetten çıkarılması, porsiyon ayarlamaları yapılması faydalı olmaktayken, diyete kalsiyumdan zengin başka kaynakların eklenmesi gerekmektedir. Süt yerine laktozsuz peynir tüketebilir. Doksan günden fazla olgunlaşmış peynirler laktoz içermedikleri için özellikle tercih edilmelidir. Fermente süt ürünleri arasında sayılan yoğurt, kefir, keçi peyniri ve bazı diğer peynir türleri azar azar diyete eklenerek semptomlar test edilmeli, sorun yoksa ufak dozlarla başlanarak tekrar beslenme programına eklenmelidir.
Laktoz içermeyen veya laktaz içeren süt ürünlerinin tüketilmesi, laktaz tabletleri ya da kapsüllerinin alınması da yardımcı olabilmektedir. Bunların doktor kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir.
Laktoz İçeren Besinler
- Süt, yoğurt, peynir, sahlep, süt tozu
- Sütlü tatlılar
- Hazır çorbalar
- Ekmek ve diğer fırın ürünleri
- Bisküvi, gofret, kraker, çikolata
- İçine süt eklenmiş kurabiye, kek
- Salata sosları
- Hazır çorbalar
- Kahvaltılık tahıllar
- Margarin, tereyağı, kaymak, krema
- Sütlü sos ve püreler
- Yağ içeriği yüksek yiyecekler
- Laktoz içeren diş macunlar
- İçeriği bilinmeyen her türlü besin
Etiket bilgilerinde, içeriğinde peynir altı suyu, süt yan ürünleri, ve yağsız süt tozları içeren ürünler unutulmamalıdır çünkü bunlar da laktoz içeren diğer kaynaklardır.
Yorumlar