Makyajla Namaz Kılınabilir mi?

Makyajla Namaz Kılınabilir mi?

Makyajla Namaz Kılınabilir mi

Kozmetik Ürünleri Kullanmak Namaza Engel midir?

Namazın da diğer ibadetler gibi farzları, vacibleri ve sünnetleri vardır. Farzlar olmazsa olmaz unsurlardır. Namazın farzlarından biri yerine getirilmediği zaman namaz geçerliliğini yitirir.

Namazın altısı içinde altısı dışında olmak üzere on iki farzı vardır. Dışında ki farzlar daha çok namaza hazırlık mahiyetindedir. Namaz için gerekli olan maddi ve hükmi temizlikler, vaktin girmiş olması ve örtünme gibi şartlar namazın dışındaki şartlara girer.

Namaz kılacak kimse ilk olarak hadesten taharet yani gusül yahut abdest alması gerekir. Kişinin kendi bedeninden sonra elbisesini ve namaz kılacağı yeri maddi pisliklerden temizlemesi de necasetten taharettir. Temizlenmesi gereken şeyler insanların pis olduğuna karar verdiği şeyler değil, dine göre pis sayılan şeylerdir.

İçinde alkol olduğu bilinen kolonya, parfüm gibi kozmetik ürünleri Hanefi imamlarından bir kısmına göre necis sayılan “hamr” türünden sayılmaz. Bu nedenle kolonya, parfüm ve deodorantlar kullanılabilir. Vücutta ya da elbisede bu maddelerin kalıntılarının olması necaset sayılmadığından namaza engel değildir.

Makyaj konusunda ise; eğer abdestten sonra yapılmışsa ya da altına su geçiren maddelerden ve içinde temizliğe engel olabilecek herhangi bir necis madde bulunmuyorsa makyajla namaz kılınabilir.

Kaynak: Kadın ve Aile İlmihali

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir