Manisa’nın En Meşhur Dağı Spil’de, Tatilinize Atlar da Eşlik Eder

Manisa’nın En Meşhur Dağı Spil’de, Tatilinize Atlar da Eşlik Eder

 Spil’de, Tatilinize Atlar da Eşlik Eder

Spil, Manisa’nın en meşhur dağı. Bol oksijenli havası, şehir gürültüsünden uzak tatil mekânı ve şirin bungalov evleriyle diğerlerini kıskandırıyor. Uzak da sayılmaz; Manisa merkeze 24, İzmir’e ise 38 kilometre…

Yozgat köylüsü İbrahim; efendi, ekmeğini tarlasından kazanan bir çiftçidir. Yazın her işi yolunda gider de kışın gelişiyle geçim sıkıntısı yavaş yavaş artar. Ahırdaki samanın yetmeyeceğini düşünerek, besleyip büyüttüğü atı Doru’yu yılkılığa bırakmaya karar verir. Doru, bu duruma kolay alışamaz. Evine geri döner, ahırın kapısını açmaya çalışır. Ama yıllardır yaşadığı ahırın kapısı artık kendisine kapalıdır.

Çaresizce geri döner Doru. Dağlarda bir başına dolaşırken kendisi gibi yılkı atı olan Çilkır’la tanışır. Onca yalnızlıktan sonra Çilkır, Doru’nun yanından ayrılmaz. Beraber gezerken bir at sürüsü karşılar onları. Kimi kuvvetli, kimi cılız, kimiyse yılkının alışığı… Günler arkadaşlarıyla birlikte geçer, Doru için zor ve yeni bir hayat başlamıştır böylece. Zamanla her şeye alışır Doru. Bir tek köyde kalan tayı Altay’ın yokluğuna alışamaz.

Abbas Sayar’ın ‘Yılkı Atı’ romanının baş kahramanı Doru. Yılkı Atı, gençliğinde sahibine çok faydası dokunan, yaşlanınca hesaptan düşülen ve defterden silinen bir atın hikâyesini anlatıyor. Yoksullukla mücadele eden köylünün çaresizliğini, atların kardeşliğini resmediyor adeta. Her ayrıntısında hafifçe vicdanımıza dokunuyor.

Yılkı atları sizi bekler

Yüksek dağları severmiş yılkı atları. Terk edildiklerini düşündüklerinden midir bilinmez; olabildiğince uzağa giderlermiş. Duyduk ki Manisa’da Spil Dağı’nda sayıları 500’ü aşmış şu sıralar. Bin 300 metre yükseklikteki dağın simgesi haline gelmişler artık. Spil Dağı’nın yılkıları, roman kahramanı Doru ve arkadaşlarından daha şanslı sayılabilir aslında. Çevre ve Orman Bakanlığı’nca korumaya alınmış hepsi. Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, sayıları artan yılkı atlarının piknik alanlarına zarar vermemesi ve at hırsızlarından korunması için 5 kişilik ekip oluşturmuş.

Spil Dağı’nda yaşayan yılkı atlarının geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Eskiden şehzadelerin atları, iyi beslenmeleri ve koşuya alışmaları için Spil’e bırakılır, gerektiği zaman da eğitilerek şehzadelerin hizmetine verilirmiş. Sonraları tamamen serbest bırakılan atların sayısı her yıl çoğalmış. Spil Dağı, yabani hayvan açısından oldukça zengin belli ki; tavşan, tilki, sansar, sincap, kınalı ve çil keklik yaşarmış buralarda. Yırtıcılardan; doğan, atmaca, kartal, akbaba, ötücü kuşların büyük bir kısmı da varmış. Tabii bunların hepsi atlar gibi koruma altında. Zarar vermeleri de mümkün değil, zarar görmeleri de…

Spil Dağı Milli Parkı’na doğru yola çıkıyoruz öğle vaktinde. Seyir tepesinden ‘Padişahlar Şehri’ Manisa’yı seyretmek; milli parkı ve meşhur yılkı atlarını görmek niyetimiz… Sürü halinde dolaşan yılkı atları, her gün saat 12’de su içmek için Sülüklü Göl’e gelirlermiş. Suya doyduktan sonra da hep birlikte “at alanı yolu”na… Acaba görebilecek miyiz diye düşünürken Spil Dağı’nın eteğinde, mili parkın yakınında bir yerde rastlıyoruz vahşi atlara. Uzaktan bakınca kendi halindeler aslında. Yakına gidince işler biraz değişiyor. Yakından izlemek isterseniz, milli parkın görevlilerinden birine rica edebilirsiniz.

Dağ havası, şifalı bitkiler…

Manisa’dan yola çıkınca tabelalar, Spil Dağı Milli Parkı’nı göstermeye başlıyor. Bir de kızılçam ağaçlarının iklimine girince, bu yolun dağ yolu olduğunu anlamak mümkün. Biraz daha yukarıya çıktıkça, yolun iki yanında karaçam, defne ve meşe ağaçları karşılıyor bizi. Camı açınca tertemiz, oksijeni bol bir dağ havası içeriye doluyor. Bir de kulaklarımız tıkanıyor tabii. Şehirden uzaklaşıp Spil Dağı’na varınca buranın havasına alışıyoruz.

Spil Dağı Milli Parkı, hayli soğuk. Gezmeye çıkmak için sıkı giyinmek gerekiyor. 70 kadar şifalı bitki bulunurmuş buralarda. Manisa lalesini unutmak olmaz; onun yanı sıra sümbül, çiğdem, yabani karanfil, menekşe, papatya, gelincik ve daha fazlası… Milli parkta ilgi çekebilecek alternatifler de var. Arazi; dağcılık, yamaç paraşütü gibi sporlara ve kamp kurmaya imkân sağlıyor.

Yaz-kış tatil imkânı

Milli Park, soğuk havayı ve serinliği sevenler için iyi bir tatil mekânı. Burada istediğiniz kadar yatılı kalabilir, isterseniz günübirlik piknik yapmayı tercih edebilirsiniz. Manisa Çevre ve Orman Müdürlüğü, evleri kiralıyor. 4, 5, 6 ve 8 kişilik bungalov evlerden size uygun olanı seçmeniz mümkün. Bu şekilde 25 ev var. Konaklama hizmetine yeme-içme dâhil değil. Milli park içerisinde ayrıca çadırlı kamp ve karavanlı kamp alanı da var.

Nasıl gidilir?

Spil Dağı Milli Parkı, Manisa’nın merkezine 24 km uzaklıkta; asfalt ve virajlı yoldan yaklaşık 40 dakikada tepeye ulaşmak mümkün. İzmir’e ise 38 km uzaklıkta. İzmir’den gelmek isterseniz; İzmir-Ankara yolundan girip Sütçüler köyünü takip ederek milli parka ulaşabilirsiniz.

Milli parkta ücret tarifesi

  • 4 kişilik evlerde hafta içi 60, hafta sonu 67 lira
  • 5 kişilik evlerde hafta içi 50, hafta sonu 55 lira
  • 6 kişilik evlerde hafta içi 72, hafta sonu 83 lira
  • 8 kişilik evlerde hafta içi 88, hafta sonu 100 lira
  • Rezervasyon için (0236) 2371061-62-63-64-65’i arayabilirsiniz.
  • Günübirlik piknik yapanlar için fiyatlar şöyle:
  • Otomobil için 7 lira
  • Küçük minibüs için 20 lira
  • Büyük minibüs için 30 lira
  • Otobüs için 40 lira
  • Çadır yeri için günlük 15 lira

Kaynak: Zaman

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir