Ormanların turkuaz sahillere serenat yaptığı güzeller güzeli Marmaris eşi benzeri olmayan, müthiş bir coğrafya. Ege ve Akdeniz kıyıları Türkiye’nin gerdanlığı ise Marmaris de yemyeşil yamaçları, her virajda karşınıza çıkan nefes kesici koyları ile gerdanlığın göbek taşı olmaya aday. Marmaris’te merkezden uzak olmaları sayesinde sessiz ve sakin tatil imkanı sunan Söğüt Köyü, Selimiye, Bördübet, Bozburun, Hisarönü, Turgut Köyü, Turunç gibi köşeler kendi ritimlerinde butik birer yazlık kasaba olarak gelişiyor. Buralar da giderek popülerleşse de hala kafa dinlemek, zevkle yiyip içmek için Türkiye’deki en güzel yerler arasındalar. Yatçıların uğrak durakları arasında olan bölge kaliteli işletmeleri ve müdavimleri ile Marmaris’in diğer yerlerinden çok farklı. Marmaris’te yaz tatili için sade ve sakin yerleri keşfetmeye hazırsanız başlıyoruz.
Söğüt Köyü
Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Marmaris sınırları içerisinde Türkiye’nin en güzel köylerini barındırıyor. Birbirinden güzel olan bu köylerden biri de Söğüt Köyü. Doğası, havası, denizi çok özel olan Söğüt Köyü tam anlamıyla bir huzur yuvası. Yaz tatili için sakin bir yer olan Söğüt Köyü resmen ruhumuzu açıyor, bedenimize huzur aşılıyor.
Söğüt Köyü Gezilecek Yerleri
Küçücük, kendi halinde, sessiz ve sakin olan bu güzel köyde elbette gezilecek pek çok yer de bulunuyor. Yunan medeniyeti ve ilk çağdaki diğer medeniyetlere ait antik kentleri ve ören yerlerini gezebilirsiniz. Saranda Antik Kenti, Loryma Antik Kenti ve Bozukkale bunlardan önemli bir kısmıdır. Taşlıca köyü de önemli bir yerdir gezi açısından, yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmelisiniz. Söğüt Adası, Thyssanos Antik Kenti, Serçe Limanı, Çiftlik Koyu da genel olarak gezilecek yerleri arasında.
Selimiye
Marmaris’ten 40 kilometre uzaklıktaki Selimiye, Hisarönü Körfezi’nin içinde bir balıkçı köyü, etrafı dağlarla çevrili bir saklı cennet. Beton istilasına uğramamış nadir yerlerden biri olan bu köye Marmaris’ten ulaşım, ancak Datça üzerinden deniz yoluyla mümkün.
Burada özellikle sabah erken saatlerde yüzmek ve yürüyüş yapmak çok zevkli. Selimiye’de günlük tekne turlarına katılıp civar koyları gezmek de… Selimiye’den zeytinyağı, bal, badem gibi yöresel ürünler alabilirsiniz. Renkli kilimler, tül gibi koton giysiler de cezbedici.
Selimiye Gezilecek Yerleri
Marmaris koylarına saklanmış Dişlice Adası, doğayla iç içe bir plaj Sığ Liman ve pırıl pırıl deniziyle görenlere “Cennet mi burası?” diye sordurtan bir güzelliğe sahip Cennet Koyu, Selimiye’de gezilecek yerler arasında.
Dişlice Adasının eşsiz güzelliği görmek için tekne turları ile veya kişisel tekneniz ile çok rahat ulaşabilirsiniz. Sığ Liman, diğer adıyla Akkum Koyu, aynı zamanda kıyı tarafının uzunca bir süre çok sığ olması sebebi ile çocuklu ailelerin ilk tercihi oluyor. Genelde teknelerin uğrak noktası olan bu koyda kıyıdan başlayıp yüzmek de ayrı bir keyif. Selimiye koyuna girerken karşınıza çıkan Sığ liman, Sığ Buruna yakın bir konumda bulunuyor. Sığ Limandan sonra ormandaki patikadan 5-6 dakikalık bir yürüyüş mesafesindeki Cennet Koyunda küçük balıklarla yüzmek inanın çok huzur verici.
Bördübet
Marmaris Datça Yarımadası’nın Gökova Körfezi’ne bakan kesiminde yer alan Bördübet, çam ağaçları arasında modern bir köy hayatı vadediyor. Şehrin keşmekeşini unutturan, koşuşturmak yerine bir parça sükunet ve yavaşlığın ne kadar iyileştirici olduğunu hatırlatan bir yer.
Bördübet Koyu’nda uyandığınızda enerji deposu gibi olursunuz. İsterseniz meyve, sebze bahçelerine gidip, kolunuzdaki sepeti dalından topladığınız domates, patlıcan, biber, fasulye, nane, salatalık, roka, maydanoz, fesleğen ve çeşitli meyvelerle doldurabilirsiniz isterseniz temiz havayı içinize çekip doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Bördübet’in kazları, ördekleri, kuğuları eşlik eder size. Suda cıvıl cıvıl koşuşturan yavrular, onları toparlamaya çalışan anneleri, sizi görünce sudan başlarını uzatıp ekmek isteyen kaplumbağalar…
Bördübet Gezilecek Yerleri
Kendi otomobilinizle seyahat ediyorsanız Mavi Yolculuk’un karadan yapılan Mavi Safari’sini öneririz.. Arabayla tek tek küçük koyları dolaşıyor, denize giriyor, yüzüyor, her birinde dilediğiniz kadar kalıyorsunuz. Bördübet’te de bu koylardan bol bol mevcut. Dolayısıyla Mavi Safari yapmak isteyenler için Bördübet ideal duraklardan biri. Bördübet’in doğası, olta ya da zıpkınla balık avlamayı ve yürüyüşü sevenlere de çeşitli seçenekler sunuyor. Çevreye yapılan tekne gezileri sayesinde Yedi Adalar, Kambur Kemal, Saklıköy ve Löngöz gibi komşu koylara denizden ulaşmak mümkün oluyor. Bördübet Koyu’nda dağ güvercini, saka, bülbül, balıkçıl kuşlar, atmaca ve daha başka yüzlerce kuş çeşidi yaşıyor. Onların fotoğraflarını çekmek bile fotoğraf meraklıları için başlı başına bir zevk.
Bozburun
Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Bozburun, Marmaris ilçe merkezi arasında yaklaşık 49 kilometre bulunuyor. Türkiye’nin güneybatısında yer alan Bozburun adını da bölgede bulunan boz renkli dağlardan alıyor. Akdeniz’in en güzel manzaralarından birisine sahip olan Bozburun sahili, sporseverler ve uzun yürüyüşlerden hoşlananlara keyifli bir tatil imkanı sunuyor.
Bozburun Gezilecek Yerleri
Türkiye’nin en uzun yürüyüş yeri olan Karia Yolu, rengarenk balıklarıyla meşhur ve mavinin her tonunu barındıran Adaboğazı, Mavi Tur teknelerinin sıklıkla demirlediği Serçe Limanı, denizin ortasında yürüyen insanlar görebileceğiniz Orhaniye Kız Kumu Plajı ve başta Phoenix Antik Kenti olmak üzere Kasara, Syrna antik kentleri gibi tarihi yerleriyle Bozburun kendine hayran bırakıyor.
Bozburun’da ahşap guletler ile denize açılabilir, ufak pansiyonlarda uygun fiyatla konaklayabilir; köy meydanından ve pazarından dağ kekiği, keçi boynuzu, sedir ağacı yağı gibi yöresel otlar, yağlar ve sabunlar alabilirsiniz.
Hisarönü
Hisarönü, Marmaris‘in güneybatısında yer alan popüler ve güzel bir belde. Marmaris-Datça yolunun 22. kilometresinden itibaren Hisarönü tabelasını görerek ilerleyeceğiniz yol boyunca sunduğu doğal güzellikleri ve muhteşem manzarası ile misafirlerini büyülüyor. Daha çok sakin bir tatili tercih eden Hisarönü bölgesinde deniz sığ ve kum kiremit rengini andırıyor. Ayrıca temiz havası ve suyunun özellikle astım ve kalp hastaları için iyi geldiği söyleniyor.
Hisarönü Gezilecek Yerler
Bybassos Antik Kenti sınırları içerisinde yer almakta olup antik kente doğa yürüyüşü aktivite olarak tercih ediliyor. Ayrıca Eren Dağındaki “Hemithea” isimli tapınağı görmek mümkün. Kalıntılar Kastabos kentine ait. Tepede ise bir ortaçağ kalesi bulunuyor.
Hisarönü’nde öncelikle muhteşem deniz, güneş ve kumsalda deniz keyfi sürebilirsiniz. Deniz keyfi ile beraber deniz sörfü de önemli aktivitelerden. İnbükü Koyu, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Limanında düzenlenen tekne turlarına katılabilirsiniz. Hisarönü’nde yapabileceğiniz diğer bir önemli aktivite ise binicilik. Bölgede binicilik ve at safari üzerine pek çok tesis var ve hem eğitim verilmekte hem de sahil ve orman at safari turları yapılıyor.
Turgut Köyü
Turgut Köyü Muğla’da eşsiz kıyısı, tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye’de turizm bakımından önemli bir yere sahip. Muğla’nın bu küçük sayfiye yeri olan köy, bozulmamış doğallığıyla adeta Marmaris’in incisi.
Türkiye’de keşfedilmemiş yerler arasında ön planda olan bu yer son zamanlarda kendini hediyelik eşya ve halıcılıkla tanınıyor. El dokuması halıların rağbet gördüğü Turgut Köyünde, yurdun birçok yeri dahil, yurt dışına ithal ederek ününe ün katıyor.
Doğal güzellikleri, temiz havası ve masmavi deniziyle hem turistlerin hem de ülkemizdeki misafirlerin son zamanlarda ilgi odağı haline geliyor. Özellikle yöresel lezzetlerin ön planda olduğu Turgut Köyü, havasından ve doğasından kaynaklı doğal ürünleriyle gelen misafirlere en güzel hizmeti sunuyor. Turgut Köyü kıyısında sabahın ilk ışıklarında uyanıp bir köy evinde doğal ürünlerle kahvaltı yapmanın hazzı ise bambaşka.
Turgut Köyü Gezilecek Yerler
Doğa, tarih, kum, tertemiz deniz, masmavi bir gökyüzü ve dinginlik istiyorsanız tam size göre bir yer Turgut Köyü.
antik çağdan kalan eserleriyle, doğasıyla misafirlerin göz bebeği konumunda. Turgut Şelalesi, Hygassos Antik Kenti Diyagoras Anıt Mezarı en önemli gezi yerlerinden. Turgut köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metrelik bir tepede Turgut Kalesi yükseliyor. Kalenin 300 metre yakınına kadar toprak bir yoldan araçla çıkılabiliyor. Epeyce dik olan ikinci bölümü ise yürümek gerekiyor. Bybassos antik kentine ait olduğu sanılan kalenin duvarları kısmen yıkılmış olsa da ayakta. Kaleye çıkışın heyecan verici tarafı, Orhaniye ve Hisarönü koylarını ayaklar altına seren manzarası.
Turunç
Eski bir balıkçı kasabası olan Turunç, mavi tur teknelerinin ve yatların popüler uğrak noktası. Sahil boyunca demirlermiş pek çok yerli yabancı tekne görmek mümkün. Ayrıca burada Cip Safari turları da düzenleniyor. Turunç’da diğer bir aktivite ise dalış. Sualtı ortamı çok güzel ve berrak. Kayalık alanların ve sualtı mağaralarının çokluğu sebebiyle popüler dalış noktalarından birisi.
Turunç‘da öncelikle muhteşem deniz, güneş ve kumsallarda deniz keyfi sürebilirsiniz. Çünkü Turunç Koyu ve uzunluğu yaklaşık 300 metre, genişliği ise yaklaşık 10 metre olan Turunç Halk Plajı mavi bayraklı plaj statüsünde. Yani deniz ve plajlar temiz ve berrak.
Turunç Gezilecek Yerler
Deniz keyfinin yanında muhteşem doğası, çam ormanlarıyla kaplı tepelerinde doğa yürüyüşü yapmak çok keyifli. Palamut Tepesi adı verilen bölge doğa yürüyüşü için çok ideal ve manzara muhteşem. Amos Antik Kenti Turunç’a 1 saatlik yürüme mesafesinde, buraya doğa yürüyüşü yaparak antik kent kalıntılarını görebilirsiniz.
Yorumlar