2016 yılında geniş kitlelerin hayatına giren TikTok’un aylık 689 milyon aktif kullanıcısı olduğu söyleniyor. Özellikle Z jenerasyonunun bağımlılığı haline gelen bu aplikasyon moda trendlerinin yayılmasında da büyük rol oynuyor. Bir zamanlar sadece ayda bir çıkan moda dergilerinde okuduğumuz moda haberlerinin yerini son zamanlarda moda blogları almıştı. Sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile artık moda dünyasında olan biten her şeyi akıllı telefonlarımızdan jet hızıyla okuyabiliyoruz. Birbiriyle yarışan sosyal medya platformlarını moda alanında sollayan ise TikTok oldu. Facebook, Twitter, Snapchat ve Instagram‘la kıyasladığımızda TikTok’un öne çıkan özelliği kısa müzikli video paylaşımlarının yeni bir akım haline gelmesi oldu. Aynı müziği kullanarak aynı içeriği farklı kullanıcıların kendi tarzlarına uygulamaları ve bunun sonucunda yeni bir versiyonunu çıkarmaları TikTok’un popülerleşme sebebi oldu.
Aslında bu farklı, çok değişik bir strateji gibi görünse de aslında, çok basit psikolojik bir alt yapıya sahip, hepimizin bilebileceği bir durum. Müzik üzerinden örneklendirirsek, yeni bir şarkı çıktığında, aynı şarkıyı her yerde duymaya başlarız. Radyoda, televizyonda, gittiğimiz alış veriş merkezinde, aynı şarkının çaldığını fark ederiz. Bir şarkıyı ne kadar çok duyarsak o kadar benimseriz ve bir bakmışız arabamızda tekrar tekrar dinliyoruz. TikTok videoları da bu psikolojik yaklaşımla popülerleşiyor denebilir. Ne kadar çok farklı kullanıcı aynı şarkıya aynı video çekimini uygularsa o kadar yaygınlaşıp popülerleşiyor.
Moda da Tiktok Devri
TikTok’un moda alanında başarısı da bu şekilde ilerliyor. Artık genel anlamda kimse sezon defilesi seyretmek istemiyor. Podyum sunumlarının modası geçti. Onun yerine moda takipçileri TikTok fenomenlerinin kombinlerini, sokak kıyafetlerini veya her hangi bir kullanıcının TikTok kıyafet sunumlarını seyretmeyi tercih ediyor. Instagram’da halen moda markaları ve fenomenler kombin paylaşımı yapmaya devam etse de, TikTok tarzı Reel’ler daha çok beğeni kazanıyor. 2009 yılında Instagram hayatımıza girdiğinde sadece alt yazılı resim paylaşımı yapabiliyorduk. Şimdi ise daha çok müzikli hikayeler ve reeller ilgi çekiyor. İşte bu da TikTok’un diğer sosyal medya platformların üzerindeki etkisini gösteriyor.
Yves Saint Laurent ve Louis Vuitton markaları örneğin bu sene defilelerini TikTok’dan canlı yayınladılar. TikTok’un en iyi giyinen erkeği olarak tanınan 4 milyon takipçisi olan Wisdom Kaye isimli kullanıcı, dünyanın ileri gelen IMG acentesi ile kontrat imzalayıp Balmain ve Dior gibi tanınmış markaların defilelerinde mankenlik yapıyor. Gerçek insanların TikTokta yaptıkları moda içerikli paylaşımlar şüphesiz modaya karakter ve hareket katıyor. Bir markanın defile sunumunda manken bedenlerinin canlı kıyafet askıları olarak sunulduğu tasarımlar artık tüketicilerin dikkatini çekmiyor. Oysa uzun süredir takip ettikleri TikTokçuların samimi, içten ve gerçekçi paylaşımları daha çekici ve insani bulunuyor. Öyle görünüyor ki, bir zamanların Facebook’unun, Instagram’ının ve Snapchat’ının yerini artık TikTok aldı ve daha güçlü yeni bir sosyal medya platformu gelene kadar birinciliği TikTok devam ettirecek.
Yorumlar