Modern dünyada en iyi şekilde çocuk yetiştirmenin zor yanları olsa da mutlu ve hayata duyarlı bireyler yetiştirmek her ebeveynin görevidir. Çocuklarla hayat her zaman kolay değildir. Bazen sıcacık duygularla sarılırız onlara bazen de uykusuz gecelerin ve daha nice zorlukları göğüsleriz.
100 yıl kadar önce İtalyan Eğitimci Maria Montessori eğitimde saygı ve teşviğe dayalı yepyeni bir yaklaşım geliştirdi. Dahilere ilham kaynağı olan Montessori yöntemiyle öz güven ve kişilik geliştiren oyunlar, etkinlikler, fikirler üretebilir ve çocuğunuzu çevreye duyarlı bir birey olarak yetiştirebilirsiniz. Montessori eğitimi, çocuk doğduğu gün ya da mümkün olduğunca küçük yaşlarda başlar ve devam eder. Peki, şimdi mükemmel çocuklar yetiştirilmesine olanak sağlayan bu eğitim sisteminin nasıl bir bebek&çocuk odası önerdiğini bilmek ister misiniz?
İşte, Montessori çocuklarının tercih ettiği ve önerdiği mükemmel bebek odası tasarlamanın yolları…
Düzenli ve İlgi Çekici Bir Oda
Çocuk odalarını tasarlarken sadece eğlenceli vakit geçirebilecekleri bir oda olarak hayal etmeyin. Montessori eğitim sistemine göre en iyi çocuk odaları “düzenli ve ilgi çekici” olanlardır.
Odanın aydınlık ve renkli olması gerektiği gibi temiz ve düzenli olması da çok önemlidir. Eğer kusursuz bir bebek odası hayal ediyorsanız şimdi yere oturun ve neler gördüğünüze dikkatli bakın. Oda tasarımında kullanacağınız her şeyi kaliteli ve güzel olduğu için alın ve yerleştirin.
Düzenli Bir Oda için Sepet ve Kutular
Montessori eğitim sisteminin en önemli özelliği düzen ve istikrardır. Bu sebeple düzen çocuk odaları noktasında oldukça titizdir. Siz de çocuğunuzun odasını düzenli tutmak için sepet ve kutulardan yararlanabilirsiniz. Çocuğunuzun ulaşabileceği yüksekliğe sahip bir dolap seçip raflarına oyuncaklarını yerleştirebileceği sebepler koyabilirsiniz. Böylelikle tek bir sepette hangi oyuncağın içinde olup olmadığını bilmediğimiz karmaşık ve büyük oyuncak sepetleri yerine düzenli ve hangi sepette hangi oyuncağın olduğunu bildiğimiz minik sepetler düzenli bir çocuk yetiştirmede yardımcı olacaktır. Dilerseniz sepetlerin üzerine hangi oyuncağa ait olup olmadığını bildiren fotoğraflar da yapıştırabilirsiniz. Çocuğunuz oyuncağı hangi sepete koyması gerektiğini bilecek ve almak istediğinde de hangi sepette olduğunu bulmasına kolaylık sağlayacaktır.
Faaliyet Alanı
Çocuğunuzun rahatça yaratıcı kabiliyetlerini ortaya çıkarabileceği faaliyet alanı oluşturabilirsiniz. Unutmayın bu alan boyaların dökülüp saçılabileceği bir alan ve buna hazırlıklı olun. Temizlemesi kolay bir alanda faaliyetlerini gerçekleştirmesine olanak sağlamalısınız. Resim tuvali, parmak boyalar, pastel boyalar, değişik renklerde kalemler, kağıtlar bu alana yerleştirilebilir. Çocuğunuz faaliyetini bitirince eserini ailenin diğer üyelerine göstermesi için teşvik edin ve dilerseniz buzdolabına ya da çerçeve içince bir duvarda asılı kalmasına müsaade edin.
Görsel Uyarılar
Yeni doğmuş bebeklerin gözleri yakın nesnelere odaklanmaya meyillidir. Bu sebeple yatağının ve bez değiştirme masasının üzerine hareketli oyuncaklar yerleştirebilirsiniz. Bu oyuncağı kendiniz de yapabilir ve hatta monotonluktan kurtarmak için ara sıra ucuna bağladığınız nesneleri değiştirebilirsiniz.
Renkli Resimler ve Fotoğraflar
Duvar resimlerini çocuğunuz büyümeye başlayınca göz hizasına gelecek şekilde asın. Televizyon gördüğümüz çizgi film karakterlerini kullanmaktan kaçının. Bunun yerine sanatsal değerlere sahip resimleri çerçeveleyin ve asın.
Müziğin Etkisi
Müzik her çocuğun hayatının önemli bir parçası. Odada bebeğinizin ulaşamayacağı bir yerde müzik köşesi olsun. Buraya çocuğunuzun dinlemesini istediğiniz CD çalar yerleştirin.
Oyuncak Seçimi
İlk aylarda fazlaca oyuncağa ihtiyaç duymayan bebekler sonraki dönemlerde oyuncaklarla oynama eğilimi gösterirler. Üç yaş altındaki çocuklar için pahalı ve pilli oyuncaklar yerine üst üste dizebileceği, birleştirip ayırabileceği ve özellikle ahşap oyuncakları seçebilirsiniz. Otomatik hareket eden oyuncaklardan sakının! Çocuğunuz eğlenirken pasif bir izleyici olmak yerine aktif olarak oyuna dahil olamalıdır. Oyuncakların bir düzen içinde raflarda bulunması çocuk psikolojisi açısından oldukça önemli olduğunu unutmayın.
Bebek ve Çocuk Yatağı Seçimi
Bebeğiniz ilk dönemlerde beşiğe ihtiyacı olacaktır. Buna alternatif olarak odasında bir köşeye yer yatağı da kullanabilirsiniz. Rahat bir yer yatağı onun hareketli dönemleri için güvenli bir oyun alanı oluşturacaktır. Böylesine güvenli bir alan oluşturulması bebeğinizin hareketli döneminde beşiğe kapatılmasından çok çok daha iyidir. Oda kapısına basit bir güvenli kapısı da düşünebilirsiniz böylece odası içerisinde rahatça hareket edebilir.
Alt Değiştirme Bölümü
Alçak bir yatağın üzerine sıvı geçirmeyen bir örtü sererek iyi bir alt değiştirme masası elde edebilirsiniz. Yüksek alt değiştirme masaları, bebeğiniz hareket etmeye başladığı dönemde endişe oluşturabilir.
Evinizin Diğer Alanları
Çocuğunuz bağımsız hareket etmeye başlayıp meşguliyetleri artınca faaliyetlerini ailenin bir arada olduğu odalarda sürdürmesini sağlayın. Bu yüzden oturma odası, mutfak, banyo ve yatak odası için ihtiyaç duyulan ve çocuğun ebatlarına uygun malzemeler alın. Örn; banyoda dişlerini fırçalaması için basamak platformu, mutfak için küçük masa sandalye, oturma odası için oyuncak köşesi vs.
Merhaba Nil yeşili karyolalı yatak Odası’nı çok beğendimmm.oradaki duvar kağıdını nerden bulabilirim acaba bana yardımcı olabılırmısınız lutfennnnn
Montessori’ye uygun bebek&çocuk odası mobilya ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz…