Başörtüsü Kadının En Değerli Süsüdür
Yüz, fıkıh kitaplarında alındaki tüy bitiminden çene altına ve bir kulaktan diğerine kadar olan yer diye tarif edilir. Bu yüzden de başörtüsünü alındaki tüy bitiminden çene altına kadar olan kısımları kapatacak şekilde örtmelidir.
Nitekim Kur’an-ı Kerim’de;
“Mümin kadınlara söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, namuslarını korusunlar. Ziynetlerini ise, görünmesi zaruri olan kısımlar müstesna, açığa vurmasınlar. Başörtülerini de yakalarının üzerini kapatacak şekilde örtsünler…”
(Nur, 31)
Cahiliye döneminde kadınların başörtülerini boyunları görünecek şekilde arkaya doğru bağlamasından dolayı ayette özellikle “Başörtülerini yakalarının üzerini kapatacak şekilde örtsünler” denilerek yüzün gösterilmesinin mubah olduğu ama gerdanın kapatılması gerektiği vurgulanmaktadır.
Bu konuda Allah’ın (cc) Yüce kitabı Kur’an-ı Kerim’de, Peygamberimize (sav) hitaben:
“…İlk cahiliye kadınlarının kırıla döküle, süslerini göstere göstere yürüyüşü gibi yürümeyin.”
buyurması da bu sebeptendir.
Örtü kadının değerinin göstergesidir. İslam dininde başı örtmek kadar nasıl örtülmesi gerektiği de çok önemlidir. Zira Rasulullah (sav) bir hadisinde ateş ehlini tarif ederken şöyle buyurur:
“…Giyinmiş, çıplak kadınlar ki bunlar Allah’a taatten dışarı çıkmışlardır. Bunlar başkalarını da baştan çıkarırlar. Başları deve hörgücü gibidir. Bunlar cennete girmek şöyle dursun, kokusunu dahi alamazlar. Halbuki onun kokusu şu kadar uzak mesafeden duyulur.”
(Müslüm Cennet 52, 53)
Başlarını deve hörgücü yapacak kadınlar tabiri bilhassa günümüzün kadınlarını tasvir ediyor gibi. Kadınlar değişik saç modaları uygulayarak ve saçlarının muhtelif şekillerde bağlayarak tepelerinde hörgüç şeklinde çıkıntılar yapmaktan sakınmalı, müslüman birer hanım olarak başörtüsünü takarken bu hadisi dikkatle göz önüne alıp cennetin kokusundan bile mahrum kalmaktan korkmalıdır.
Alkame bin Ebi Alkame annesinin şöyle dedğini rivayet eder:
” Abdurrahman’ın kızı Hafsa’nın başında saçını gösterecek şekilde ince başörtüsü olduğu halde Hz. Aişe’ninn huzuruna girdi. Hz. Aişe başından örtüsünü alarak ikiye katladı ve kalınlaştırdı.”
(Muvatta, Libas, 4)
Bu hadiseden de anlaşılacağı gibi başörtüsü saçı göstermeyecek şekilde kalın olmalıdır. Zira Hz. Ömer cam gibi şeffaf olmasa da, takıldığı ve ya giyildiği zaman altını iyice belli eden başörtü ve elbise hususunda müminleri uyarmıştır.
Devir öyle devir ki artık hörgüç kaya’yı da geçip baglanıyorlar geleceğimiz hiç iyiye gitmiyor Kıyamet Yakınımızdadır.
Başı arkadan kulaklar görülecek şekilde bağlamak [ama boğaz kapalı olucak] caizmidir. Yeni kapanıcam cok merak edip araştırdım soruma net cevap bulamadım. Aydınlatırsanız sevinirim
burda bulunan herkese Kuran’a yaklaşmalarını tavsiye ediyorum lütfen hadislerin doğrulunu araştırın ve Kuran’a uygun mular düşünün bu konuda bir çok video bulabilirsiniz