Nazar Değmesi Diye Bir Şey Var mıdır?
İnsanı tesir altına alan, hasta eden bazı olaylar vardır ki, tıp ilmi bu konuda çaresizdir. Gerçek sebebi hakkında da açık bir bilgi verilememektedir. İşte bunlardan biri “nazar” ve “göz değmesi”dir.
Nazarın insanın kaderiyle yakından ilgisinin bulunduğunu ifade eden Peygamber Efendimiz (sav):
Nazar haktır, kader ile yarışan bir şey olsaydı, nazar değme işi yarışıp onu geçerdi (kaderi değiştirirdi).
(Müslim, Selam, 42; İbni Mace, Tıb,3)
Nazarın kaderle ne kadar ilgisi varsa da onun tesirini yaratan Cenab-ı Hakk’tır. Yoksa bizzat nazar eden kişi o hadiseyi meydana getirmiş değildir.
Nazar Yalnızca İnsanlara mı Değer?
Nazar etmenin, ölümü, kişinin helak olmasını sonuç veren yönünü Peygamberimiz (sav)’den öğreniyoruz. Cabir bin Abdullah’ın rivayet ettiği bir hadiste:
“Göz değmesi haktır. Deveyi kazana , insanı kabre girdirir.”
Bu Hadis-i şeriften nazarın tesirinin yalnız insana bağlı kalmadığı,bütün canlılara, hatta insanın dikkatini çeken her türlü şeye de zarar verebileceği anlaşılıyor.
Nazar Boncuğu Takmak Caiz mi?
Nazardan korunmak için manası bilinmeyen bazı muskalar yapıp kullanmak veya nazar boncukları takmak İslam inancına uymayan batıl adetlerdir . Bu gibi şeyleri insanın takınması caiz olmadığı gibi, bir hayvana veya bir eşya üzerine takmak da aynı şekilde doğru değildir. Peygamberimizin haram saydığı bazı şeyler arasına nazarlık takınmak da sayılmaktadır.
Nazara Karşı Okunacak Dualar
Nazar değmesine karşı en iyi çare sağlam bir imana, manevi güce ve ruh yapısına sahip olmaktır. “Fatiha, Felak ve Nas” surelerini okumak, dua okumak ve “Maşaallah” demek de faydalı olur.
Nazardan ve ondan gelebilecek şerden Allah (cc)’a sığınmalıdır. Hz.Aişe’den öğrendiğimize göre Peygamberimiz (sav), ona göz değmesine karşı rukye yapmasını (dua okumasını) emretmiştir. Başka bir hadiste
“Nazardan Allah’a sığınınız.”
buyrularak, şifayı Allah’tan istememiz tavsiye edilmiştir.
Rasulullah (sav), insanların nazarını da sonra cinlerinde nazarını da Allah’a iltica ederdi. Muavvizeteyn (Felak ve Nas sureleri) inince bu surelere devam etti. Şu halde nazar eden sadece insanlar değil, aynı zamanda cinlerde nazar edip, insanlara zarar verebilmektedir.” Cinlerin nazarı oktan daha sür’atli geçer” diyen bazı alimler, göz değmesini cinlerin çarpması ve nazar etmesi manasında anlamaktadırlar.
Meşayih ve ehl-i keşf, nazarın etkisinden korunmak ve nazar isabet etmiş ise kurtulmak için Kalem suresi 51. ve 52. ayetlerinin okunmasını tavsiye etmişlerdir.
“وَإِ ن يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ* وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِينوَإِ”
Ve in yekadulleziyne keferu leyuzlikuneke biebsarihim lemma semi’uzzikre ve yekulune innehu lemecnunun. Ve ma huve illa zikrun lil’alemiyne.
“Şüphesiz inkar edenler Zikr’i (Kur’-an’ı) duydukları zaman neredeyse seni gözleriyle devirecekler. (Senin için,) Hiç şüphe yok o bir delidir” diyorlar. Halbuki o (Kur’an), âlemler için ancak bir öğüttür.”
Ayrıca göz değmesi için Mülk Suresi 3. ve 4. ayetlerde etkilidir.
“الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا مَّا تَرَى فِي خَلْقِ الرَّحْمَنِ مِن تَفَاوُتٍ* فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَى مِن فُطُورٍ”
Ellezî halaka seb’a semâvâtin tibâkâ(tibâkan), mâ terâ fî halkır rahmâni min tefâvut(tefâvutin), ferciıl basara hel terâ min futûr(futûrin).
“Gökleri yedi tabaka (7 kat) olarak yaratan O’dur. Rahmân’ın yaratmasında bir uyumsuzluk göremezsin. Haydi bakışını çevir (tekrar bak), bir yarık (çatlak) görüyor musun?”
Kaynak: Müslüman Hanımın El Kitabı
Yorumlar