Nefes darlığı terimi günlük hayatta çok sık kullanılmaktadır. ‘Nefesim kesildi, tıkandım, bir adım daha atacak soluğum kalmadı, yatarken nefes alamıyorum’ gibi cümleleri hemen herkes hayatında en az bir kere söylemiştir. Peki ya nedir bu nefes darlığı? Günlük hayatta standart bir yetişkin ortalama 20.000 kez nefes alıp verir. Nefes alıp verdiğimizin çoğu zaman farkında olmayız. Solunumu vücudumuzda bir ‘iş’ olarak algılamayız. Nefes darlığı ise, soluk alıp vermede zorluk yaşama, solunumun vücutta iş yükü olarak hissedildiği durumdur.
Nefes darlığı hangi durumlarda görülür?
- KOAH, astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıkları
- Kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı gibi kalp rahatsızlıklarında
- Fiziksel aktivite seviyesi düşük kişilerde
- Obez olan kişilerde
- Psikolojik
Nefes darlığıyla mücadele etmek sanıldığı kadar zor değildir. Solunum ve kalp rahatsızlıklarında hekimlerin verdiği hastalığa özgü ilaçların kullanılması çok önemlidir. İlaçların dışında yapılabilecekler ise;
- Sigara içilmemelidir.
- Havasız, kötü kokulu, kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
- 45 derecelik yarı oturma pozisyonu solunum kaslarının daha rahat çalışmasını sağlayacağı için bu pozisyonda tercih edilebilir.
- Yatarken yüksek yatış (2 yastık) tercih edilmelidir.
Fiziksel aktivite düzeyinin düşük olması yani sedanter yaşam ise bence yaşadığımız yüzyılın en büyük problemidir. Hareketsiz kişilerin vücuttaki tüm sistemlerinin kapasitesi azalır. Özellikle kalp, solunum ve kas iskelet sistemi kapasitesinde meydana gelen azalma günlük işleri yaparken bile nefes darlığına sebep olabilir. Bu kişiler için günlük aktivitelerin dışına çıkmak zordur. Bunu önlemenin yolu ise her gün düzenli hareket etmektir.
Stres, sıkıntı gibi psikolojik faktörler de nefes darlığına sebep olur. Psikolojik faktörlerin sebep olduğu nefes darlığında solunum kontrolü tekniğiyle rahatlayabilir, normal solunumu sağlayabilirsiniz. Bunun için iki elinizi göğsünüz üzerine yerleştirin. Nefes almayla birlikte göğsünüzdeki şişmeyi hissedin. Nefesinizi verdiğinizde göğsünü eski haline dönecektir. Bu şekilde 1-2 dakika nefes alıp verişinizi takip edin. Rahatladığınızı göreceksiniz.
Eğer sizde nefes darlığı yaşıyorsanız önce bunun sebebini öğrenin. Altta yatan problemin çözülmesi çok önemlidir. Kalp ve solunum hastalıklarında çoğu zaman nefes darlığı hastalığın ilk bulgulardan biri olabilmektedir. Erken tanı ve tedavinin sağlanabilmesi için hekiminize başvurmayı ihmal etmeyin.
Sağlıkla kalın.
Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.
Yorumlar