Dini Nikah Ne Zaman Yapılmalı?
Akıl baliğ olan mü’min bir erkekle, yine akıl baliğ olan mü’min kadının iki erkek şahidin önünde birbirine evlenme teklif ederek nikâh akdi yapmaları mümkün ve caizdir. Bunun bir din adamının gözetiminde yapılması düşülebilecek yanlışları engellemesi bakımından daha uygun olur.
Nişanlıların nikâh akdi ise daha çok nişanlılık döneminde daha serbest görüşme, gezme ve yalnız olarak başbaşa kalma gibi niyetlerle yapılmakta ve daha serbest davranmalarına yol açmaktadır. Ancak henüz fiilen evlenmemiş olan bu nişanlıların yarı bekâr ve yarı evli gibi bir ortama itilmesi çoğu zaman yarar yerine zarar getirmektedir. Erkeğin isteklerine bir sınır getirmek isteyen eşinin davranışları yanlış anlaşılmakta ve nişan bozulabilmektedir.
İslami nikah kıyan kişilerin nişanlarının bozulması özellikle kadının daha fazla zarar görmesine ve acı çekmesine yol açmaktadır. Çünkü nikâhlı olarak nişanlılar başbaşa kalınca, zifaf olmasa bile nişan bozulunca kadın mehrin tamamına hak kazanmaktadır. Erkek mehri vermediği gibi kimi zaman boşamaya da yanaşmayarak aylarca, bazen yıllarca kız tarafını peşinden koşturmakta ve bir çeşit onlardan öç almaktadır.
Nişanlılık dönemi çok uzun sürmemelidir. 6 ay 1 yıl arası normal sayılabilir. Resmi nikâhta önce islâmî nikâh akdi yapma yoluna gitmemelidir. Çünkü islâmî nikâh eşlere cinsel konuda serbest davranma fırsatı vermekte ve özellikle nişan bozulunca kadının zarar görmesine yol açmaktadır. Taraflar erken islâmî nikâh yapmakta kararlı iseler kadın da bir boşanma yetkisi almalıdır. Mehir konusunun açıkça konuşulması, hatta bir teminat olmak üzere kadında bulunması sağlanmalıdır.
Sonuç olarak nişanlılıkta en güzel olan; sürenin kısa tutulması, görüşmelerin İslâmi ölçüler içinde yapılması ve islâmî nikâhın resmi nikâha yakın ve düğün günü belirli duruma gelince akdedilmesidir.
Yorumlar