Oku!

Oku!

Kütüphane Tasarımları

İlk Ayet ve ilk emir oku!

Yüce Rab’bim emrediyor!

OKU!

Öğrenmek yaradan’ın bize bahşettiği önemli bir lütuf.

Doğumumuzdan ölümümüze kadar yani kısaca yaşamaya başladığımızdan itibaren hep okuma fiiliyle karşı karşıyayız. Biz okumayı öğrenene denk baş ucumuzda mutlaka bir ses bize birşeyler okur. Bazen duadır bu, bazen bir hikaye. Hep en güzel şeyler okunur bizlere. Sonra hayat bize okumayı öğretir ve kendimiz seçeriz iyiyi yada kötüyü okumayı. İlkokulda okumayı öğrenene denk baş ucumuzda okunan masallar, kendi zevkimize göre şekillenip yerini başka masallara bırakır.

Kütüphane Tasarımları

Sonra büyüyerek devam eden sınıflarımız okuduğumuz metinlerinde rengini değiştirmiştir. Üniversite yıllarımız, akademik dönemlerimiz, meslek hayatımız, evlilik dönemlerimiz, çocuklar, yaşlılık dönemi ve baş ucumuzda okunan son kitap..
hayat serüvenimizin her döneminde okumak bize 5 duyu organımızla beraber bahşedilmiş önemli bir olgudur.

Şimdi mimari bir yazı yazmam gerekiyor haklısınız. Ben neden okumaktan bahsediyorum ki sizlere.

Kütüphane Tasarımları

Kitapların yaşadığı yerleri kütüphaneleri anlatmak istedim bu hafta. Aslında her evin bir odasında mutlaka olması gereken mekanlar burası. Kütüphaneler, evlerimizden sıçrayıp okullarımıza, üniversitelerimize hatta şehirlerimize yerleşmiştir.

Evlerimizde uygulayacağımız kütüphane tasarımlarında belirli kıstaslar bulunmaktadır. Mobilyalarımızla uyumu, evde okunan kitapları kapsayacak kapasitede oluşu, kitap çeşitliliğine göre katagorilere ayrılması, yaş gruplarını göz önünde bulundurmak ve en önemlisi ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır. Dahası mutfakta, çocukların odalarında ufak raflarda sürekli faydanılacak kitapları barındıran raflar kullanmak hem mekanınıza renk katacak hemde farkına varmadan sizi okumaya yönlendirecektir.

Kütüphane Tasarımları

Günümüzde teknolojik olanakların elverişli olmasından dolayı kütüphanelerden uzak duran toplumlar olmayı seçsekte, yine de belirli bir araştırmacı topluluk her zaman kütüphanelerin sessiz yüksek tavanlı sığ korudarlarından geçip büyük kitap kokan odalarda her zaman yerlerini almıştır.

Okullarda üniversite kampüslerinde ve şehir kütüphanelerinde orta ve büyük ölçekli, içerisinde okuma salonlarının, kitaplık ve arşiv bölümlerinin olduğu kütüphaneler yapılmaktadır. Bu alanlar projelendirilirken mevcut durum göz önünde bulundurulup, eğitim kurumlarının yaş ortalamaları, ilgi alanlarına göre mimari tasarımlar şekillenmektedir.

Kitap raflarının büyüklükleri, şekilleri her biri birbirinden farklı temel prensiplerde tasarlanabilir. Okumaktan vazgeçmediğimiz, ilkten sona yaşamımızın her aşamasında okumaktan vazgeçmediğiniz bir ömür diliyorum.

Yaradan’a emanet olun.

Sevgiler..

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir