Osmanlı’nın Dahi Sanatçısı Matrakçı Nasuh Sergisi

Osmanlı’nın Dahi Sanatçısı Matrakçı Nasuh Sergisi

Matrakçı Nasuh Sergisi ve Eserleri

16. yüzyıla derin estetik izler bırakmış olan Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı münasebeti İstanbul’da özel bir sergiyle anılıyor. Osmanlı’nın dahi sanatçısı olarak bilinen Matrakçı Nasuh; 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştilen proje kapsamında on beş gün boyunca İstanbul’sa sanatseverlerle buluşuyor. Türk minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi ve silahşör Matrakçı Nasuh’un eserlerini yakından görmek için 30 Ocak’a kadar Dolma Bahçe Sarayı Sanat Galerisi‘ni ziyaret edebiliriz.

Proje kapsamında İstanbul’dan önce Balkan ülkelerinde sergilenen “16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” sergisi, sergilendiği ülkelerde sanatseverlerin yoğun ilgisi ile karşılandı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun ev sahipliğinde ve İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları tarafından projelendirilen “16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” sergisinin küratörlüğünü Beste Gürsu yürütüyor.

Matrakçı Nasuh Eserleri

Sergide neler var…
“16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” sergisinde; çini sanatçısı Sevim Ersoy’un liderliğinde çini panolara aktarılan 30 adet güzergâh minyatürleri ile nakkaş Matrakçı Nasuh; eserlerinde yer alan beyitleri ile şair Matrakçı Nasuh; beyitlerden seçkiler ile yazılan 10 divani levhada hattat Matrakçı Nasuh’u tanıtan toplamda 41 eser yer alıyor. Osmanlı’nın en üretken sanatçılarından olan Matrakçı Nasuh’un eserlerinin izinde, 16. yüzyılın gizemli işaretlerinin peşine düşebilirsiniz.

Matrakçı Nasuh Eserleri

Matrakçı Nasuh Kimdir?

Asıl adı Nasuh bin Abdullah el Bosnavi olan Matrakçı Nasuh; II. Beyazıt döneminde yetişip, Yavuz Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yaşamıştır. Bosna kökenli sanatçı; matematikçi, tarihçi, sporcu ve silahşor, ressam, minyatür ve hattat olarak bilinir ve bu alanlarda verdiği eserlerle tanınmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Matrakçı Nasuh’u anlamak, anmak ve aktarmak üzere hazırlanan projede; 12 kadın sanatçı tarafından tüm zamanlarda değerini kaybetmeyen 41 eser, “Tarih-i Sultan Beyazıt” eseri tıpkı basımı, İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından Matrakçı Nasuh anısına özel olarak seslendirilen XVI. Yüzyıl Türk Musikisi albümü, PTT Posta ve Telgraf Teşkilatı tarafından hazırlanan Matrakçı Nasuh özel anı pulu ve UNESCO Türk Milli Komisyonu tarafından basımı gerçekleştirilen 16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh kataloğu sergilenecek.

Hazırlayan: Hümeyra Yabar

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir