Osmanlı’da Şerbet Kültürü
Ramazan ayında tüketmeyi en çok sevdiğimiz içecek hiç şüphesiz her renk ve lezzette şerbetlerdir. Peki, lezzeti damaklardan çıkmayan bu şerbetlerin Osmanlı döneminde şifa bulmak için de içildiğini biliyor muydunuz? Nar çiçeği şerbeti tarifi ile taçlandıracağımız bu haber bol lezzet ve bol hikmet dolu…
İslam dininde alkollü içeceklerin haram olması sebebiyle Osmanlı döneminde en temel içecek su olmuştur. İstanbul’da sanatsal süslemelerle miras kalan su çeşmeleri de bunun en güzel kanıtı. Hatta öyle ki; o dönemde kibar bir İstanbullu bir yudum su alarak suyun hangi kaynaktan olduğunu söyleyebilecek yetide olabiliyordu. Su yanında en önemli içecekler ise boza, şıra ve şerbettir.
Günün Her Saati Şerbet
Yemek kültürümüzde ayrı bir öneme sahip olan şerbetler her daim el altında olacak şekilde hazır tutulan ve günün her saatinde tüketilmeye hazır içeceklerdi. Özellikle Ramazan ayı iftar sofralarında bolca yer verdiğimiz bu şerbetler kültürümüzün sofralarımıza lezzetli bir yansıması olsa gerek… İşte nar çiçeği şerbeti de o nadide ve şifa kaynağı şerbetlerden birisi.
Nar Çiçeği Şerbeti Tarihi ve Tarifi
Mısır Çarşısındaki baharatçılarda satılan envai çeşit baharat, Osmanlı’dan günümüze uzanan lezzet yolculuğunun birer sembolü gibidir. Mekke gülü, “hibiskus”da denilen nar çiçeği Sudan çöllerinde yetişen bir bitkidir.
Geçmiş dönemlerde şerbetçilerin olmazsa olmazlarından olan Nar Çiçeği Şerbeti geceden kaynatılır sabaha kadar yaprakları içinde dinlendirilir ve sonra çay gibi şekerli ya da şekersiz içilirdi. Günümüzde yine Mısır Çarşısından kurusunu alıp tüketebilirsiniz.
- Malzemeler:
- 5 çorba kaşığı nar çiçeği kurusu
- 6 çorba kaşığı şeker
- 7 su bardağı su
- yarım limon suyu
- Üzeri için:
- 1 çorba kaşığı hafif sotelenmiş dolmalık fıstık
- İsteğe göre limon dilimleri
Yapılışı: Kuru nar çiçeklerini 15 dakika kaynatın. Kaynayan suyu ayrı bir tencereye süzün. Şekeri süzülen suya ilave ederek biraz daha kaynatın. 1 çorba kaşığı limon suyunu da suyun içine ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Şerbet ılındıktan sonra sürahiye boşaltın. Soğuk olarak servis yapın. Servis sırasında dolmalık fıstık ve isteğe göre limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz.
Nar Çiçeği Şerbetinin Faydaları
Susuzluğu gidermesinin yanında ölü hücreleri yeniler, direnci arttırır ve bol miktarca C vitamini içerir. Ayrıca Osmanlı döneminde diş etlerini ve diş iltihaplarını da tedavi etme amaçlı olarak kullanılmıştır.
Yorumlar