Kadınların Hamama Gitmesi Caiz midir?

Kadınların Hamama Gitmesi Caiz midir?

Kadınların Hamama Gitmesi Caiz midir

Kadınların aybaşı, lohusalık, hastalık veya gusletmek ihtiyacı gibi bir sebep olmakla birlikte , evinde yıkanmamak gibi bir özrü olmadan hamama gitmesi mekruhtur.

Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber (sav):

“Elbisesini evinden hariç bir yerde çıkaran her kadın, mutlaka Allah ile kendi arasındaki perdeyi yırtmış olur.”

(Ebu Davud) buyurmaktadır.

Ancak zaruri hallerde, kadınlarda hamama gidebilirler. Hz. Aişe validemiz bir hastalıktan dolayı hamama gitmiştir. Bu gibi  zaruret dolayısıyla hamama gidilecekse , tesettüre riayet edilmelidir. Kadın kadına göbek ile diz kapağı arasını gösteremez. Bu kısmı kesinlikle açmamalıdır. Tek kişilik banyo odaları olan hamamlar tercih edilmelidir.

Eşlerin Birlikte Yıkanmalarına İzin Var mı?

Banyoda karı-kocanın iki eş olarak ihtiyaç nispetinde çıplak bulunmalarında zarar yoktur. Bu konu ile ilgili Hz. Aişe validemiz anlattığına göre:

“Ben ve Rasulullah (sav), farak denen tek bir kaptan beraber guslederdik.”

Rivayet Hz. Aişe ile Rasulullah (sav)’in beraberce gusül yaptıklarını ifade etmektedir. İbnu Hacer’in kaydettiğine göre, bazı alimler bu rivayete dayanarak karı ve kocanın birbirlerinin avret yerlerinin görmesinin caiz olduğu hükmünü çıkarmışlardır.

Bu hadisten kadın ve erkeğin, birbirlerinin artığını gusül ve abdestte kullanabilecekleri hükmü çıkarılmıştır. Ayrıca hadis karı ve kocanın aynı anda yan yana gusül yapmalarının caiz olduğunu da ifade etmektedir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir