8. sınıf öğrencilerin merakla beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı için heyecan giderek artıyor. İlk dönem sınavı 23 ve 24 Kasım’da gerçekleşecek olan TEOG’da yaklaşık 1 milyon öğrenci ter dökecek. Sınav öncesi rahatlama egzersizlerinin kaygıyı azaltacağının altını çizen Açı Eğitim Kurumları TEOG Danışmanı Gonca Özaksoy, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Ailelerin serin kanlı olması gerektiğini belirten Özaksoy, olumsuz konuşmalardan da uzak durulmasının altını çizdi.
Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren TEOG sınavına sayılı günler kala hem öğrenciler hem de aileleri sınav stresi sardı. Açı Eğitim Kurumları TEOG Danışmanı Gonca Özaksoy ise sınav stresinin aşılmasında ailelere önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Özaksoy, “Çocukların stresle başa çıkabilmesinde ailelere büyük bir yük düşüyor. Öncelikle olumsuz yüklü cümlelerden uzak durmalı ve serinkanlı davranmalısınız.Baskıdan kaçının. Çocuğunuzla sınav öncesinde stresini azaltacak olumlu konuşmalar yapın. Hatta sınavdan birkaç saat önce stres yaratacak kişiler ile görüşmesini bile engelleyin. Uyku düzenine dikkat etmesini sağlayın. Uykuyu en çok bozan cep telefonu, bilgisayarlar ve televizyon gibi elektronik cihazlardır. Çocuğunuz uyumadan en az 30 dakika önce elektronik cihazlardan uzaklaştırın” dedi.
Sınav Öncesi Dışarıda Yemek Yemeyin
Adayların beslenme ve uyku düzeninin bozulmaması gerektiğini de vurgulayan Açı Eğitim Kurumları TEOG Danışmanı Gonca Özaksoy, “Uyku ve beslenme düzeninizde değişiklikler yapmamaya çalışın, sınava geç kalırım korkusuyla her zaman olduğundan daha erken bir saatte uyumayın. Sabah kalkma saatiniz 6:30,7:00’yi geçmemeli. Sınav sabahı genel alışkanlığınız nasılsa öyle bir kahvaltı yapın. Önerilen her besini tüketmeliyim düşüncesi ile alışık olduğunuzdan fazla miktar ve çeşitte besin tüketmeyin ve mümkün olduğunca dışarıda yemek yemeyin’’ dedi.
‘’Kendi Kendinize Konuşun’’
Özaksoy sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Eğer hiç kahvaltı yapma alışkanlığınız yoksa kendinizi biraz zorlayıp şekerli yiyecekler tüketebilirsiniz. Araştırmalar sınav öncesi rahatlama egzersizlerinin kaygıyı azalttığını gösteriyor. Sizlerde sınav haftası boyunca yapacağınız derin nefes alma, kendi kendine konuşma ve gevşeme hareketleri ile kaygınızı azaltabilirsiniz. ‘Bu sadece bir test’, ‘Mükemmel olmak zorunda değilim’ ve ‘Çok çalıştım, elimden geleni yapacağım’ gibi rahatlatıcı ifadeler kullanmalı, pozitif düşünceler içerisinde olmalısınız.’’
Yorumlar