On bir ayın sultanı geldi çattı… Her yıl aynı telaşlar, artan mutluluklar, katlanan huzur ile Ramazan oruçlarımızı tutuyoruz…
Uzun günlere aşırı sıcaklarında eklenmesi ile Ramazan kısa kış günlerine göre artık daha zor ve meşakkatli bir hal alıyor. Tabii hal böyle olunca vücudumuzu bu uzun günlerde doğru yönlendirmeli Ramazan-ı Şerifi avantaja çevirmeliyiz…
Ramazan ayı bedenin ve ruhun dinlendiği huzura kavuştuğu bir ay… Fakat ne yazık ki yanlış beslenmeler aşırı büyük iftar ve sahur sofraları nedeni ile ramazan şifa ayı olacak yere hastalık ayı olarak karşımıza çıkabiliyor… Peki, Ramazan ayında nasıl bir yol izlemeli, nelere dikkat etmeliyiz?
10 Adımda Sağlıklı Bir Ramazan İçin!
1- Uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayı için öncelikli konumuz su-su-su. Uzun saatler böbreklerimize su gitmediği ve gün boyu da sürekli terlediğimiz için mutlaka iftar ile sahur arasında 2,5 litre su tüketilmeli.
2- 1 kupadan fazla yeşil çay tüketilmemeli.
3- Çay ve kahve de aşırıya kaçılmamalı. 1 kupa kahveden fazlası tüketilmemelidir. Kahve ve çayın vücuttaki suyu dışarı attırıcı etkisi vardır. Uzun süre susuz kalan vücudumuza aşırı çay kahve yüklemesi yaparsak böbreklerimiz hasar görebilir.
4- Orucumuzu hurma ile açmalıyız. Uzun saatlerden sonra kan şekerimiz yerle bir oluyor en güzel kan şekeri dengeleyici Peygamber Efendimizin de (sav) her zaman sofrasında bulunan hurmadır. Hurma konusunda belirli insanların karalama kampanyasına inanmamalı ve dini hassasiyetlerimizi bu konuda ezdirmemeliyiz.
5- Mutlaka 1 kepçe çorba! Uzun süre aç kalan mideye su ve hurmadan sonra en iyi gelecek besin sıcağa yakın ama asla kaynar olmayan bir çorbadır. Midemizi dinlendirir ve sakinleştirir. Yalnız çorbanın aşırı yağlı, hamurlu ve çok baharatlı olmaması gerektiğini atlamayalım…
6- Çorba sonrası akşam namazını kılmak için en güzel vakittir… Hem iftarı açtığımız andan itibaren yediklerimiz için midemize zaman vermiş oluruz hem de belirli bir dönem bekleyerek tokluk hissimizi artırmış oluruz.
7- Salatanızı ihmal etmeyin! Ramazanda sıklıkla karşılaşılan en büyük sorun barsak problemleri ve genelde kabızlıktır. İftar ve sahurda 1 kase salata tüketimi ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca Sahurda tüketeceğiniz salataya 1 tatlı kaşığı keten tohumu eklemeyi de ihmal etmeyin.
8- Sahurda her gün 1 yumurta! Yumurta hem anne sütünden sonra vücuda en yararlı proteindir hem de çok iyi bir vitamin ve mineral kaynağı aynı zamanda tok tutucudur. Sahurda her gün haşlanmış 1 yumurta diyoruz.
9- Meyve yemeden ramazan geçirmeyin! Meyveler vitamin ve mineral yönünden bizim en önemli kaynaklarımızdandır. Yüce Allah’ın yarattığı renk renk çeşit çeşit meyvelerimizden iftardan bir buçuk saat sonra iki ya da üç porsiyon tüketilmeli
10- Pideye yüklenmeyin! Evet, Ramazan ayının en büyük simgelerinden biridir iftar pideleri ama porsiyonu kaçırırsak bayram 3-5 kilo fazla ile girmemize neden olabilecek yegane düşman da odur. İftarda her gün 1-2 parçayı geçmeden tüketmek hatta bazı günlerde pide tüketmemek yapılabilecek en güzel davranıştır.
Yorumlar