2020 Ramazan’ına Özel Şifalı 5 Osmanlı Şerbeti Tarifi

2020 Ramazan’ına Özel Şifalı 5 Osmanlı Şerbeti Tarifi

Osmanlı Şerbeti Tarifleri ve Faydaları

Osmanlı mutfağında şerbetler özellikle ferahlamak, susuzluğu gidermek ve içerisindeki yararlı maddeler sebebiyle şifa niyetine yapılıp içilirdi. Gelin faydalarıyla birlikte Ramazan’a özel şifa dolu Osmanlı şerbetlerinin tariflerine bakalım…

Limonlu Reyhan Şerbeti Faydaları

Kansızlığa ve kan şekerinin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan baş dönmesine ve baygınlığa iyi gelir. Şekersiz reyhan şerbeti ile gargara yapıldığında, ağız yaralarına iyi gelir. Reyhan şerbeti ayrıca yağ yakıcı özelliği ile zayıflamaya da yardımcıdır. Mevsim geçişlerinde kuluçka dönemi biten ve üst solunum yollarına davetiye çıkaran virüslerin etkisini azaltır.

Nane Şerbeti Faydaları

İçerisinde barındırdığı C vitamini yönünden zengin bir bitki olan nane ile yapılan şerbet, boğaz kuruluğuna iyi gelir. Gaz giderici özelliği taşır. Safra kesesinde bulunan taşları çözer. Mide bulantılarının önüne geçer ve mideyi rahatlatarak kusma durumlarını önler. Sindirim sistemine yardımcıdır. Ağız kokusunu gidermeye yardımcıdır. Kas ağrılarının hafifletilmesini sağlamaktadır. Kronik çekilen hastalıkların ağrılarını azaltır. Stresi azaltarak sakinlik hissi verir. Zihinsel yorgunluğu giderir. Hazımsızlık sorunlarını giderir. Antioksidan etkisi yaratmaktadır. Omega 3 yağ asidi bakımından zengindir. Cilde iyi geldiği gibi antiseptik özelliği de vardır.

Fesleğenli Kuşburnu Şerbeti Faydaları

Solunum yolu hastalıklarını daha hızlı iyileştirir. Yüksek kolesterolün düşmesini sağlar. Ödem söktürücü bir etki oluşturur. İltihaplı bölgelerin daha hızlı iyileşmesine destek olur. Kansere karşı vücudu korur. Kan şekerini dengeleyerek şeker hastalığına iyi gelir.

Biberiyeli Lavanta Şerbeti Faydaları

Esanslı kokusuyla hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu artırır. Kaynamış biberiye çayının buharını solumak baş ağrısını giderir. Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim problemlerini önler.

Meyan Kökü Şerbeti Faydaları

Sahurdan sonra içilecek bir bardak meyan kökü şerbeti oruçtaki susuzluğun şiddetini hafifletir. Magnezyum, kalsiyum, mineral tuzları ve potasyum fosfat içerir. İçildiği zaman midede özel bir tabaka oluşturur ve mide yanmasını önler. Mide ve on iki parmak bağırsağında ülsere karşı etkilidir. İştah açıcı özelliği vardır, sindirime faydalıdır, balgam söktürür, ateş düşürür, öksürüğü keser, vücuda enerji verir, eklem ağrısına iyi gelir, vücudu serinletir, idrar söktürür ve vücudun toksin maddelerden arındırılmasına yardımcı olur. Ses kısıklığına faydalıdır. Bronşit ve akciğer hastalıklarına da faydası vardır. Mide spazmına faydalıdır. Bağışıklığı güçlendirir, virüslere karşı antikor gibi davranır. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Beynin yaşlanmasına engel olmak için savaşır.

Limonlu Reyhan Şerbeti Tarifi

Limonlu Reyhan Şerbeti Tarifi

Malzemeler:

  • 1 adet ince dilimlenmiş limon
  • ¾ su bardağı kuru reyhan
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 litre su

Hazırlanışı: Limon, kuru reyhan, toz şeker ve kaynar suyu derin bir kapta karıştırın. Şeker tamamen eriyince bir sürahiye süzüp, buzdolabında soğutun.

Nane Şerbeti Tarifi

Nane Şerbeti Tarifi

Malzemeler:

  • 2 adet ince dilimlenmiş limon
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 litre su
  • 1 demet taze nane

Hazırlanışı: Limon, su ve şekeri tencereye alarak kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ayıklanmış ve bol su ile yıkanmış naneleri içine atın. Tencerenin kapağını kapatarak 1 saat demlenmeye bırakın. Şerbeti süzdükten sonra buzdolabında soğutun.

Fesleğenli Kuşburnu Şerbeti Tarifi

Fesleğenli Kuşburnu Şerbeti Tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuru kuşburnu
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 litre su
  • 1 demet ayıklanmış taze fesleğen

Hazırlanışı: Kuşburnu, şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra içine fesleğenleri atın. Tencerenin kapağını kapatarak 1 saat demlenmeye bırakın. Şerbeti süzdükten sonra buzdolabında soğutun.

Biberiyeli Lavanta Şerbeti Tarifi

Biberiyeli Lavanta Şerbeti Tarifi

Malzemeler:

  • 2 litre kaynar içme suyu
  • 2 yemek kaşığı kuru lavanta
  • 2 yemek kaşığı kuru biberiye
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 dilim limon

Hazırlanışı: Kaynayan şekerli suya biberiye ve lavantaları atın. 2 dakika sonra limon dilimlerini de ekleyerek üzerini mutfak bezi örtün ve demlenmeye bırakın. Soğuduktan sonra süzüp buzdolabında soğutun.

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı saçak şeklinde meyan kökü
  • 1 litre su

Hazırlanışı: Meyan kökünü bir gece öncesinden 1 litre suda bekletin. Tülbentten geçirin ve buzdolabında soğutup servis edin. Meyan kökü şerbetinin şifa niyetine tek seferde içilmesi tavsiye edilir.

Afiyet şifa olsun…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir