Sağlık, şifa ve az yeme ayı olan Ramazan’da, sahur ve iftar sofralarında gereğinden fazla yemek tüm dengemizin bozulmasına neden olabilir. Gün içerisinde düşen kan şekerini, karbonhidratlı besinlerle aniden yükseltmek vücutta yağ depolanmasına sebebiyet verir. Üzerine az su ve az hareket de eklenince, Ramazan ayı sağlık ayı iken kilo alma ayına dönüşmemelidir. İşte, Ramazan ayında kilo almamak, kilo vermek için öneriler;
- 1-Gösterişli iftar sofralarından kaçının. İftar sofranızda 1 kase çorba, 1-2 hurma, ana yemek ve yoğurt (ayran, cacık) yeterli olsun.
- 2-Proteinli besinler içeren sahur öğünü yapın. Sahurunuzda 1 yumurta, 1-2 dilim peynir, 1-2 dilim esmer ekmek yiyin.
- 3-Meyvenizi sahurda tüketin ama miktarına dikkat ederek. 1 şeftali / 4 taze kayısı / 3 hurma / eliniz büyüklüğünde 1 dilim karpuz/15-20 kiraz gibi….
- 4-Ramazan pidesine dikkat! Ramazanın olmazsa olmazı ramazan pidesi, beyaz undan yapıldığı için sağlığa uygun değil. Ancak haftada 1 gün, avuç içi büyüklüğünde tüketebilirsiniz.
- 5-Eğer kan şekerinizle ilgili herhangi bir sıkıntınız yoksa haftada 1 gün, 1 dilim güllaç veya 2 top dondurma yeterlidir.
- 6-İftar ve sahur soflarında kızartmalardan kaçının, tencere ve fırın yemekleri yapın.
- 7-Asitli içeceklerden, şekerli soğuk çaylardan, hazır meyve sularından uzak durun, bunların yerine şekersiz komposto, ayran, kefir ve mineralli su tercih edin.
Diyetisyen Kübra Bal’dan randevu almak için www.kubrabal.com adresini ziyaret edebilir veya 0216 428 36 84’ü arayabilirsiniz.
Yorumlar