Beden ve ruhun terbiye edildiği, maneviyat ve huzurun en fazla hissedildiği, iftar anının tatlı bir telaş ve keyifle beklendiği, on bir ayın sultanı Ramazan kapımızdan içeri girdi artık. İnsanın içini kaplayan huzurun tarifi yoktur Ramazanda. Ancak; uzun yaz günlerine denk gelmesi, hava sıcaklığının ve nem oranının çok yüksek olması, sahur ve iftar arasındaki sürenin uzun olması oruç tutmayı oldukça zor hale getirebilmektedir.
Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Temel kurallarıyla dikkat etmemiz gerekenlere bakacak olursak;
- Öncelikle iftar, iftar sonrasında 1 ara öğün ve mutlaka sahurdan oluşmalı günlük beslenmemiz.
- Aşırı sıcaklar nedeniyle kaybedeceğimiz su ve elektrolit kaybını yerine koymak için iftardan sahura kadar olan süreyi iyi kullanarak günde 2 litre su tüketmeliyiz.
- Orucu 1-2 adet hurma ve soğuk çorbalarla açmalı, bir 10 dakika ara verdikten sonra çok yüklenmeden yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek devam etmeliyiz.
- Aşırı tatlı tüketiminden kaçınmalı; tüketilecekse de meyve ve sütlü tatlılara yer vermeliyiz.
Bunların dışında tok tutacak besinleri tercih ederek daha kolay ve sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz bu güzel ayı. Bu besinler;
1. YUMURTA
Anne sütünden sonraki en kaliteli protein içeriğine sahip olan yumurta, uzun süre tokluk hissi vermesi sebebiyle Ramazan ayının vazgeçilmez bir besinidir. Özellikle sahur sofralarında haşlanmış veya yağsız kırmızı biber, mantar gibi sebzelerle omlet olarak tüketeceğiniz yumurta gün içinde uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
2. BADEM
Yağlı tohum olarak adlandırılan, vitamin, mineral ve posa içeriği zengin olan bademin sahurda tuzsuz çiğ olarak 1avuç içi kadar tüketilmesi tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olacaktır.
3. YULAF
Bitkisel bir protein kaynağı olan yulaf içinde betaglukan isimli suda çözünebilen bir lif bulunmaktadır. Bu zengin lif içeriği nedeniyle gün boyu hem uzun süre tokluk hissinin oluşmasını sağlamakta hem de kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Süt veya yoğurdun içine çilek, yaban mersini gibi meyveler ve bademle koyarak tüketebileceğiniz yulaf özellikle sahur için iyi bir alternatif olacaktır.
4. KEFİR
Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecek olan kefir fermente bir süt ürünüdür. Probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olurken, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önlemektedir. İçerdiği esansiyel aminoasitler ve zengin vitamin içeriğiyle uzun süre tok tutan besinler arasında yer almaktadır. İftarda veya sahurda 1 bardak tüketilebilir. Arzuya göre içine istediğiniz bir meyveyi koyarak blenderize ederseniz, buruk ve mayhoş tadının da önüne geçmiş olursunuz.
5. YEŞİL ÇAY
Güçlü antioksidan etkisinin yanı sıra metabolik hızı arttırıcı etkisi olduğuna dair yapılan pek çok çalışma bulunan yeşil çayın iftardan yaklaşık 1 saat sonra 1 fincan olarak tüketilmesinin tokluk hissine yardımcı olduğu bilinmektedir.
6. SİRKE
İftar sofralarınızda salatalara ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı sirke hem sindiriminize yardımcı olacak, hem de kan şekerinin daha dengeli seyretmesini sağlayarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
7. TARÇIN
Kan şekerini düzenleyerek iştahı azaltıcı özelliği bulunan tarçın toz veya kabuk şeklinde mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Sahurda 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 Su bardağı yarım yağlı süt bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanıza yardımcı olacaktır.
Yorumlar