Romatolojik rehabilitasyon konusunun ülkemizde ne kadar eksik olduğunu tahmin ediyordum. Ki bir önceki yazımda (Ülkemizde Romatolojik Rehabilitasyon Eksikliği) bunu dile getirdim. Sizlerden gelen mesajlar ve tepkiler sonucu gördüm ki tahminlerim tamamen gerçekmiş. Romatolojik hastalığı olup da fizyoterapiste danışabileceğini bilenlerin sayısı oldukça azmış.
Bundan dolayı bu yazımda sık görülen ve diğer hastalıklarla da karıştırılan romatoid artrit ve rehabilitasyonundan bahsedeceğim.
Romatoid artrit, nedeni hala tam olarak bilinmeyen kronik, inflamatuar bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülmektedir. Özellikle 40-60 yaş arası bireylerde görülürken, hastalığın genetik geçişi de vurgulanmaktadır. Enfeksiyon, sigara içme gibi şeyler de hastalığı tetiklemektedir.
Hastaların genel olarak bulguları sabah görülen eklemlerde tutukluk hissi, şiddetli ağrı, ödem, halsizlik, yorgunluk, ateş olarak görülür. Özellikle her iki elde simetrik olarak bulgulara rastlanır. İlerleyen aşamalarda eldeki bulgular şekil bozukluklarına kadar gidebilir. Diz eklemi de en çok etkilenen eklemler arasındadır. Ayrıca laboratuar testlerinin sonucunda inflamasyona ait bulgular (CRP, ESH) görülür.
Tedavide amaç öncelikle inflamasyonu kontrol altına almaktır. Bunun yolu da hekim tarafından önerilen farmakolojik tedavinin eksiksiz yerine getirilmesidir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon programı ise ilk aşamadan itibaren başlamalıdır. Gecikmek hastalığın meydana getireceği şikayetlerin şiddetlenmesine neden olacaktır.
Fizyoterapi açısından yapılan uygulamalara göz atacak olursak;
- 1. Soğuk uygulama: özellikle ağrının çok şiddetli olduğu akut dönemde inflamasyonun kontrol altına alınıp, ağrının azaltılmasında kullanılır. Ağrıyan eklem bölgesine 20 dk havluya sarılmış buz paketlerini koyarak uygulayabilirsiniz.
- 2. Hidroterapi – Balneoterapi: Su içinde yapılan egzersizler ekleme binen stresi azaltır ve suyun rahatlatıcı etkisiyle hareketin devam etmesini sağlar. Kaplıcalar yönünden zengin olan ülkemizde doktor kontrolünde kaplıca tedavisi de oldukça etkili olmaktadır.
- 3. Elektrik stimülasyonu: Hem ağrıyı azaltmak hem de kasları kuvvetlendirmek için fizyoterapist tarafından uygulanır.
- 4. Egzersiz: Hem eklemlerdeki hareketi devam ettirmek hem de kasları kuvvetlendirmek için fizyoterapist tarafından planlanır, uygulanır ve evde yapmanız için ev programı oluşturulur.
- 5. Ortez: Hastalığın ilerleyen dönemlerinde özellikle elde şekil bozuklukları görülür. Bu aşamaya gelmeden koruyucu amaçlı ya da bu aşamaya gelindiyse ağrıyı azaltmak, bozukluğun ilerlemesini önlemek için uygulanır.
Bu hastalıkla yaşayan sevgili okuyucularım;
- – Hastalık kronik bir hastalıktır, bu hastalıkla yaşamayı öğrenmeliyiz.
- – Enfeksiyon hastalığı tetikler, o yüzden vücudumuzu enfeksiyondan korumalıyız.
- – İmmun sistemin güçlü olması hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırır. Bundan dolayı düzenli beslenme, düzenli fiziksel aktivite immun sistemi güçlendirme de çok önemlidir. Bunu aklınızdan çıkarmayın.
- – Sigara romatoid artritin tetiklenmesini kolaşlaştırır. Sigaradan uzak durun.
- – Düzenli egzersiz hastalığa ait olan ağrı, ödem, şekil bozukluğu gibi şikayetlerinizi önleyecektir. Size önerilen egzersizleri düzenli olarak yapın.
- – Şimdiye kadar bir fizyoterapiste muayene olmadıysanız çok şey kaybettiniz. Ama ancak hiçbir şey için geç değildir. Kaybettiklerinizi geri kazanmak için hemen bir fizyoterapiste muayene olun.
Sizin mutlu, sağlıklı olmanız bizim için kıymetlidir. Sizde kendinize kıymet verin ve sağlıklı olmak için üzerinize düşeni yapın. Sağlıkla kalın.
Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.
Yorumlar