Sarıkamış Kayak Merkezi’nin kristal karları üzerinde kayak yapmak isterseniz şimdiden yerinizi ayırtın. Zira fiyatları oldukça uygun olan merkeze başta Rusya olmak üzere Ukrayna ve Azerbaycan’dan da turistler geliyor…
Hafta boyunca yağan karla çocuklar beyaza hasret giderse de kayak yapmak isteyenler için daha fazla kara ihtiyaç var. Hatta kimi kayakçılar için kış daha yeni başlıyor. Kış sporları ve kış turizmi bakımından Türkiye’nin birinci derecede öncelikli beş merkezinden biri olma özelliğini taşıyan Kars Sarıkamış Kayak Merkezi‘nde yoğunluk da bundan kaynaklanıyor olsa gerek.
Kars Sarıkamış Kayak Merkezi, kar kalitesi ve sunduğu doğa manzarasıyla birçok turisti cezbediyor bugünlerde. Turizme yeni açılan bir yer olduğu için kayak maliyetleri çok yüksek değil. Bu yüzden başta Rusya olmak üzere Ukrayna ve Azerbaycan’dan şubat ayı için yabancı konuklar otellerde hâlâ rezervasyon yaptırıyor.
Merkez, Kars’a 54, Erzurum’a 153 kilometre uzaklıkta. Havaalanına ise yalnızca 40 dakikalık mesafede bulunuyor. Yani İstanbul’dan uçakla yola çıktığınızda en geç 2 saat sonra ayaklarınıza kayaklarınızı geçirip dünyanın en güzel pistlerinden birinde kayabilirsiniz.
Ancak merkezdeki 3 tesisin yatak kapasitesi henüz 250 ile sınırlı. İnşaatına başlanan 3 otelin bitirilmesi durumunda yatak sayısı bin 224’e çıkacak. Bu otellerin, merkezdeki konaklama sorununu önemli ölçüde çözüme kavuşturacağı düşünülüyor.
Burada yılda ortalama 4-5 ay kayak yapılabiliyor. Kayak için en uygun zamanlar 10 Aralık ile 10 Nisan tarihleri arası. Bu tarihlerde kar kalınlığının 150 santimetreyi bulduğu oluyor. Kayak merkezindeki kristal kar, kayağın daha keyifli olmasını sağlıyor. Sezon boyunca yağdığı günkü özelliğini kaybetmeyen bu karda kayak yapmak kayakçıların burayı tercih sebeplerinden. Bu yüzden olsa gerek özellikle sömestrde Sarıkamış’a gelen kayakseverler, yoğunluk nedeniyle dakikalarca turnikelerde sıra beklemek zorunda kaldı. Oteller tamamen doldu. Rezervasyonlar da bir süreliğine durduruldu.
Merkezde kayak alanı 2 bin 100-2 bin 634 metre yükseklikleri arasında, sarıçam ormanları içinde yer alıyor. Sarıkamış çevresi, özellikle ‘Alp ve Kuzey Disiplini’ kayak uygulamalarıyla ‘kayak safari’ ve ‘kızaklı geziler’ için uygun. Özellikle kızaklı geziler için mükemmel parkurlar var. Çevrede snowboard sporu ise kısmen yapılabiliyor. Ayrıca günlük 15 bin kişinin kayak yapabilme potansiyeline de sahip. Cıbıltepe kayak merkezinde 2 adet telesiyej (birincisi 1437, ikincisi 1807 metre uzunluğunda) var. Çamlar arasında toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı pist de cabası.
Sarıkamış Kayak Merkezi’nde, pistlerde çığ tehlikesi yok ve pistler sarı çam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgâra karşı da korunaklı. 2 bin 500 rakımlı Cıbıltepe, doğal güzelliği ile ziyaretçilerine görsel şölen yaşatıyor. Yanı sıra Kars’ta da görülmesi gereken birçok yer var. Bunların başında Sarıkamış Şehitliği geliyor. Kars’a bir saat uzaklıkta olan Çıldır Gölü ise buraya gelip de uğramadan gidilmemesi gereken yerlerden. Yüzeyi donan Çıldır Gölü üzerinde kızaklı at arabasına binmek ve fotoğraf çektirmek yerli ve yabancı turistlerin favorisi. Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’ne gelenlerin en muzdarip olduğu konu ise yeterli sayıda uçak seferlerinin bulunmayışı.
Kaynak: Zaman
Yorumlar