Şehirli Çocuklar İçin Geleneksel Oyunlar

Şehirli Çocuklar İçin Geleneksel Oyunlar

Şehirli Çocuklara Geleneksel Oyunlar

Sek sek, mendil kapmaca, çelik çomak, birdirbir, yağ satarım-bal satarım gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları yeniden canlandırmak amacıyla kurulan Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu (ÇOSKK), şehirlerde örgütlenme çalışmaları yapıyor.

Çünkü şehirleşme ve sosyalleşme sürecinde en büyük sıkıntıyı çocuklar yaşıyor. En son Özel Burç Çukurova İlköğretim Okulu’ndaki öğretmenlere yönelik ‘hakemlik ve oyun lideri yetiştirme’ kursu için Adana’ya gelen ÇOSKK Genel Başkanı Oktay Yellikaya, sorularımızı cevapladı. Dünya çocuk oyunları olimpiyatlarını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Yellikaya, 2008 yılından bu yana 10 bin lisanslı çocuk, yaklaşık 2 bin oyun hakemi ve lideri yetiştirdiklerini söylüyor.

Ülkemizde geleneksel çocuk oyunları futboldan daha yaygın. Oktay Yellikaya, çelik-çomak, mendil kapmaca, seksek, birdirbir, ara kesti, 9-12 taş, yağ satarım-bal satarım, tombik, yakar top gibi oyunları güncelleyip telifini oluşturduklarını söylüyor. Yellikaya, “Geleneksel oyunlara yaklaşık 200 yıldır kafa yorulmuyor. Sadece taklit edilerek oynanmış, geliştirilme konusunda bir şey yapılmamış. Bugün sokak veya boş alanlar çok sınırlı. Şehirlerin içinde bu oyunların icra edilmesi için bilim adamları ve eğitimcilerin nezaretinde -aslı korunarak- bu oyunları güncelleştiriyoruz. Her oyunu dünya kupasında yapabilecek yeterliliğe sahip yönetmelikleri ve elemanları yetiştirmeye çabalıyoruz.” diyor.

Birdirbir, seksek, mendil kapmaca çok zevkli

Özel Burç Çukurova İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Akıncı, konfederasyonun birdirbir oyunu temsilcisi. Akıncı, spor denildiğinde öğrencilerin aklına sadece futbolun gelmemesini istiyor. Akıncı’ya göre geleneksel oyunlar spor olarak algılanmalı.

Derste yorgunluk sırasında bu oyunları oynattığını hatırlatan Akıncı, “Okullarda birçok sosyal kulüp var. Ancak dersin bir parçası olan oyunların kulübü yok. Bu eksikliği gidermek için okulda Eğitsel Oyunlar Kulübü’nü kurduk. Böylece çok güzel kuralları olan seksek, mendil kapmaca, birdirbir gibi oyunları oynatıyoruz. Öğrencilerimiz, bu oyunları çok benimsedi. Hiçbir kabiliyeti olamayan öğrencilerin bile bu oyunlardan keyif aldıklarını fark ettik.” diyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir