Sigara ya da Izgaradan Çıkan Dumanı Solumak Orucu Bozar mı?

Sigara ya da Izgaradan Çıkan Dumanı Solumak Orucu Bozar mı?

Sigara Dumanı Solumak Orucu Bozar mı

Orucu bozup bozmadığı merak edilen durumlardan biri de duman ya da buhar solumak. Sigara olsun, Ramazan’ın yaza gelmesinden dolayı iftarların açık havada yapıldığından ızgaradan çıkan duman olsun ya da yemek pişerken ki buhar olsun orucu bozar mı bozmaz mı hep bir şüphe ile bakarız. İşte merak edilen bu soruların cevapları…

Oruç tutarken yanında içilen sigara dumanını solumak orucu bozar mı?

Sigara dumanının havaya karışmış halini teneffüs etmek orucu bozmaz. Çünkü insan hava almak zorundadır. Teneffüs olayı yeme, içme ile ilgili değildir.

Fakat bilerek, isteyerek sigaranın tütmekte olan dumanını, buhurdanlığın dumanını içine çekmek, duman üzerinde nefes almak orucu bozar.

Izgaradan Çıkan Dumanı Solumak Orucu Bozar mı

Et ızgara yaparken ateşin dumanının oruca bir etkisi var mıdır?

Dumanın solunmaması için son derece dikkat etmek gerekir. Kişi eğer bilerek bu dumanı içine çekecek olursa, orucu bozulur ve kaza gerekir. Fakat böyle bir kasıt olmaksızın ateşin dumanı solunacak olursa, oruç bozulmaz fakat mekruh olur.

Yemek Buharı Solumak Orucu Bozar mı

Oruçlu bir kadın yemek yaparken yemeğin buharını solusa yahut karabiber nane gibi baharatların tozunu burnuna çekse, orucu bozulur mu? Bunun için nelere dikkat etmeliyiz?

Kişi bunu kasten yapacak olursa, yani yemeğin buharını veya baharatların tozunu kişi kasıtlı olarak bilerek solusa, içine çekse, orucu bozulur ve kaza gerekir. Bu istemeden, gayrı ihtiyarı olacak olursa oruç bozulmaz.

Kişi bu gibi durumlarda son derece dikkat etmelidir. Oruçlu olduğunu ve oruca bir zarar getirmemesi gerektiğini unutmamalıdır.

Kaynak: Mehmet Talu

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir