2016 moda haftalarının New York’ta Şubat ayında başlaması ve diğer moda şehirlerinde de devam etmesiyle moda sektöründe farklı ilerlemelere imza atıldı. Bu ilerlemelerin bir çoğunda teknolojik gelişmeler de yer almaktadır. Çağın sosyal ağ kültüründen faydalanmaya başlayan ilk markalardan biri Burberry idi. 2016 yılında moda ve teknolojinin bütünleşmesini başaran marka yine Burberry oldu. Moda haftalarının inşasından bu yana sezonluk koleksiyonların mağazalara zamanında ulaşabilmesi amacıyla defileler sezondan 6 ay önce organize edilip ilgilenenlere sunuluyordu. Moda sektöründe çalışanlar dahil, içinde bulunduğu hava şartlarına zıt kıyafetlerin sunumlarını izlemek müşterilerin de aklını karıştırıyordu. Şubat ayında sunulan ve bütün basına yayılan yazlık kıyafet koleksiyonlarıyla, Eylül ayında paylaşılmış olan kışlık kıyafetler herkesin “bir dakika, hangi moda sezonundaydık?” diye sorgulamasına sebep oluyordu. Aynı zamanda, mağazadaki müşterilere ulaşmadan ürünlerin basında 6 ay öncesinden yer almış olması, ürünler mağazaya ulaştığında satın alan müşterinin “bunlar geçen sezona ait değil miydi?” diye bir an duraklamasına sebep oluyordu. Bir markanın defilesinde yer alan parçaların görsellerinin bütün sosyal medya platformlarında paylaşılması, “bozuk plak” algısını oluşturuyordu. İçinde bulunduğumuz internet çağında, 140 karakterlik metinler, 10 saniyelik görseller, an be an yenilenen gündemle 6 ay sürelik bir zaman çerçevesini kıyasladığımızda alıcılar için sanki demodeleşmiş bir moda algısı ortaya çıkıyordu.
Bu faktörlere ilaveten, sezonluk üretim yapan markalar, podyuma çıktığı andan itibaren iki hafta gibi kısa bir süre içinde mağazada ürünlerini satışa sunan hızlı moda (fast fashion) markalarıyla yarışmak durumunda kalıyordu. Ürünlerin mağazada yer alması için aylarca beklemek istemeyen müşteriler, hızlı moda markalarını tercih etmeye başlıyorlardı.
Moda sistemini tam anlamıyla yenileyecek ve değiştirecek bir çözüm “Şimdi gör, şimdi al”
İşte bütün bu faktörleri göz önünde bulundurarak, müşterinin istekleri doğrultusunda moda sistemini tam anlamıyla yenileyecek ve değiştirecek bir çözüm buldu Burberry markası. “Şimdi gör, şimdi al” iş stratejisi ile marka, moda haftasında podyumda sunduğu koleksiyonun anında alınabilmesini sağlıyor. Lüks ürünler kategorisine giren marka 5.9 milyon Instagram, 17 milyon Facebook takipçisiyle defilelerini ilk kez sanal platformlarda takipçilerine canlı sunan marka olmayı 2011 yılında başarmıştı. Şimdi ise takipçilerinin alım gücünü ciddiye alan 21. yüzyılın yenilenen “hazır giyim” kültürünü podyumdan mağazaya ulaştırarak bekleme süresini ortadan kaldırmış oluyor. Marka, diğer taraftan “Burberry kadın ve erkek” etiketlerinin yanısıra “Burbery Prorsum genç” etiketini de 3 ayrı defilede sunmak yerine bir sunumda birleştirmeye karar verdi. Bakalım Burberry öncülüğünde moda dünyasındaki diğer bütün markalar bu değişikliğe nasıl ayak uyduracak, ya da uyduramayacak, zamanla hep birlikte göreceğiz.
Yorumlar