Sonbaharda Tarihi İpek Yolu Şehirlerini Keşfedin

Sonbaharda Tarihi İpek Yolu Şehirlerini Keşfedin

Tarihi İpek Yolu Şehirleri Gezisi

Sonbaharda Mâverâünnehir Seyahati

Mâverâünnehir… Orta Asya’da, Ceyhun (Amu Derya) ve Seyhun (Siri Derya) nehirleri arasında kalan tarihi bölge… Tarihi İpek Yolu üzerindeki en görülesi şehirler ise Semerkant, Buhara, Hive, Nukus. Sonbaharda bu tarih kokan şehirlere yolculuk yapmak için bir çok nedeniniz var gelin şimdi İslam coğrafyasında büyük öneme sahip bu bölgeleri yakından tanıyalım.

Tarihi İpek Yolu Şehirleri Gezisi

Taşkent

Mâverâünnehir gezinize öncelikle Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te başlayabilirsiniz. Orta Asya’nın en düzenli başkenti sayılan Taşkent’te Halklar Dostluğu Parkı, Bağımsızlık Meydanı, Timur ve Ali Şir Nevai Anıtları mutlaka gezilmesi gereken yerler listenize eklemeyi unutmayın. Barak Han Medresesi, Kökeldaş Medresesi, Kaffal Şaşi Türbesi, Özbekistan Diyanet İşleri Başkanlığında bulunan Hz. Osman dönemi Kur’an nüshası da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yerini alıyor. Özbekistan gezisinin en keyifli adımlarından biri de hiç şüphesiz nefis Özbek yemekleri. Akşam ya da öğle yemeklerinde Özbek mutfağından yöresel lezzetlerin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Tarihi İpek Yolu Şehirleri Gezisi

Yesi Kasabası

İpek Yolu şehirlerinin izini sürmeye devam ederken yolunuzu şimdi de Özbekistan / Kazakistan sınırına dayanmalı. Kazakistan’da Türkistan vilayetinin Yesi kasabasında Müslüman Türk dünyasının en büyük manevi şahsiyetlerinden biri olan Hoca Ahmet Yesevi Hz. Türbesi ve antik Türkistan yerleşkesi, eski kabristan, kapısıyla birlikte kale, Halvet Yer Altı Camisi ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında geliyor…

Tarihi İpek Yolu Şehirleri Gezisi

Nukus

İpek Yolu seyahatine Özbekistan’a bağlı özerk Cumhuriyet olan Karakalpakistan’ın başkenti Nukus’la devam ediyoruz. Orta Asya’da kurulmuş en önemli Türk devletlerinden Harzemşahlıların bulunduğu coğrafyaya oturan Nukus’ta dünyanın ikinci büyük avangard sanat akımı resim koleksiyonu sizleri bekliyor olacak. Orta Asya’nın en büyük arkeoloji koleksiyonlarından birine sahip olan Nukus Müzesi’ni gezdikten sonra başka bir Harezm coğrafyası olan Urgenç’e yolumuzu düşürüyoruz. Yolda yine Harzemşahlılar döneminden kalma kilden inşa edilen Ayazkale ve Toprakkale ziyaret edebileceğiniz yerler arasında. Ayrıca yine bölgenin en önemli yerlerinden olan Selçuklu dönemi eserlerinden Köhne Fahreddin Razi Türbesi, Kübreviyye Tarikatı büyüklerinden Necmeddin Kübra ve Tekeş türbelerini ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi İpek Yolu Şehirleri Gezisi

Hive

Orta Asya’nın kalbi Özbekistan’da toprak rengi ve kızılın hakim olduğu eski şehir Hive, ziyaretçilerini bir masal dünyasında gezintiye çıkarıyor. Tarihi İpek Yolu’nun Harezm bölgesindeki en önemli şehirlerinden Hive yürüyerek şehir turu yapabilir İçhan Kale ve Kuhha-Ark (Eski Kale), Cuma Camisi, Said Alaaddin Mozolesi, Arab Han ve Muhammad Amin Inak medreseleri, Ak Camisi, Allakulik Han Medresesi, Taş Hovli Sarayı, Pehlivan Mahmud Mozolesi ve İslam Hoca Minaresi’ni zeiyaret edebilirsiniz.

Tarihi İpek Yolu Şehirleri Gezisi

Buhara

Türk-İslam medeniyetinin 2.500 yıllık şehri: Buhara… Tarihi yapıları, havuzları, park ve bahçeleriyle çölün ortasında vahayı ve açık hava müzesini andıran şehrin isminin, eski Soğd dilindeki “kale”, “tapınak” anlamına gelen “vihara” kelimesinden türediği sanılıyor.

Orta Asya’nın en büyük çöllerinden olan Kızılkum’un ortasında Zerefşan Ovası’nın aşağı kesiminde yer alan Buhara şehri, Türk-İslam medeniyetinde önemli bir yere sahiptir. Tarihte Doğu ile Batı’yı İpek Yolu üzerinden bağlayan, kültürlerin, dinlerin ve ticaretin kesişme noktası olan Buhara, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle göz kamaştırıyor.

Orta Asya’nın irfan ve ilim merkezi Buhara’da Emir Külal ve Şah-ı Nakşibend gezi listenizin başında yer alırken ardından Ark Kalesi, Lebi Havuz Camisi, İsmail Samani Türbesi geliyor. Poyi Kalon kompleksinde Kalan Minaresi, Cuma Camisi, Mir Arap Medresesi, Mogaki Attar Medresesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca gezi sırasında İpek Yolu çarşılarını gezerek alışveriş imkanı bulabilirsiniz.

Tarihi İpek Yolu Şehirleri Gezisi

Semerkand

Ulu Hakan Timur’un başkenti; Semerkant… Semerkant, Grek tarihlerinde Maracanda, Çin vekāyi‘nâmelerinde K’ang ve Hsi-wan-chin adlarıyla geçer. Semerkant adı, şehrin nisbet edildiği şahsın ismi Semer ile Soğdca’da “şehir” veya “yerleşim birimi” anlamındaki kent/kant kelimesinden meydana geliyor.

Semerkant, Zerefşân nehri ve bu nehirden beslenen kanallar sayesinde şiddetli yaz sıcağı ve kuraklıktan pek etkilenmeyen nadir şehirlerdendir. İslâm coğrafyacılarının tavsifine göre akarsuları, yemyeşil bitki örtüsü ve tertemiz havasıyla sıhhatli bir yaşama son derece müsait ve tabii görünümü en güzel şehirlerden biridir. Seyyahların cennete benzettikleri bir mevkide bulunmaktadır.

Tarihi İpek Yolu Şehirleri Gezisi

Registan Meydanı’ndaki Şah-ı Zinde, Uluğ Bey Medresesi, Şirdar Medresesi, Tilla Kari Medresesi, İmam Maturidi, Timur ve eşinin kabirleri ile Uluğbey Rasathanesi’ni ziyaret edebilir ve ardından Siyab Bazaar’da alışveriş yapabilirsiniz.

Sonbaharda Mâverâünnehir şehirlerini keşfetmek için ışığınız olacak bu önerilerle isterseniz bireysel isterseniz de tur şirketleri ile seyahatinizi planlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir