Birçok kişi takıntılı düşüncelere sahiptir. Çevremizdeki insanlarla konuştuğumuzda şiddeti değişse de hemen hemen herkesin bazı takıntılara sahip olduğunu öğrenebiliriz. Peki, ne oluyor da takıntılı düşünceler bazılarında tedavi edilmesi gerekecek kadar zorlayıcı oluyor? Nasıl bu insanların günlük hayatındaki işlerini yapmasını engelleyecek kadar büyüyebiliyor?
Eğer belli bir konuda kontrolünüz dışında, istemediğimiz zamanlarda gelen, sizi rahatsız eden düşünceleriniz varsa ve bu düşünceleri kontrol etmek ya da rahatlamak için çok çaba sarf etmek zorunda kalıyorsanız takıntıya, başka bir deyişle obsesyona, sahip olabilirsiniz.
Neler takıntıdır?
Takıntıların içeriği çok farklı olabilir. Takıntıların en genel başlıkları temizlik, cinsel ve dini takıntılardır. Fakat bu başlıkların altında olmayan, her insanın kendine özgü takıntıları olabilir. Her temizlik takıntısına sahip olan kişi ellerinin pis olduğunu düşünüp rahatlamak için ellerini yıkamaz. Takıntılı düşüncelerin kişiye özgü olmasının bir özelliği de bu tip düşüncelere sahip olan kişilerin bu düşüncelerin sadece kendilerinde olduğuna inanmalarıdır. Hâlbuki takıntılı düşünceler kişiye saçma gelse de birçok insan aynı tarz düşüncelere sahiptir. Fakat bazı insanlar bir türlü bu düşünceleri aklından atamamaktadır.
Aynı düşünce birçok insanın aklından geçmesine rağmen neden bazıları bu düşüncelere takılıyor?
Aklımıza gelen her düşünceye değer verip o düşünceyi neden düşündüğümüzü araştırıp takılsak günlük rutinimizde yaşayamayız. Bir insan, aklına takılan ve kendisine saçma, garip, rahatsız edici gelen düşünceleri diğer düşüncelerinden daha fazla önemser. “Ben bunu nasıl düşünürüm”, “bunun aklıma gelmesi beni kötü, ahlaksız bir insan yapar”, “bunu düşünmem gerçekte de iyi biri olmadığımı gösterir”, “ailemi hastalıklardan korumak benim görevim.” , “normal insanların aklına bu düşünceler gelmez.” gibi takıntının türüne göre çeşitli yorumlar yapabilir. Yapılan bu yorumlar takıntılı düşüncenin tekrar tekrar aklımıza gelmesine neden olur ve takıntımızı besler.
Takıntılı düşünceden kurtulmak için yapılanlar
Akla gelen ve rahatsız eden düşüncelerden kurtulmak için birçok yöntem izlenebilmektedir. Bunlardan bazıları takıntılı düşünceyi başka bir düşünce ile değiştirme, düşünceyi durdurmaya çalışma, düşündüğümüz için kendimizi eleştirme ve dikkati başka yöne çekmektir. Bu yöntemler kısa vadede işe yarayıp bir rahatlama getirse de takıntının uzun vadede devam etmesini sağlarlar. Takıntılı düşünce için yapılan her girişim takıntının yaşamasına ve ilerlemesine neden olur.
Takıntılardan kurtulmak için neler yapılmalı?
Takıntılı düşünceler kontrol dışında gelip kişide rahatsızlığa neden oldukları için onlar ile başa çıkmada kullanılacak en sağlıklı yöntem bir uzman ile takıntıların yapısını ve bu takıntının kişi için ne ifade ettiğini bulmaya çalışmaktır. Bazı takıntılı düşünceler hiçbir şey yapmadan geçebilir fakat yapılan araştırmalar takıntının genel yapısı üzerine çalışılmadan kendiliğinden geçen takıntının başka bir şekilde tekrar ortaya çıkma olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir.
Yorumlar