Bütün yıl dört gözle beklediğiniz tatil kabusa dönüşmesin. Kalacağınız otelden tercih edeceğiniz acentaya kadar bazı ufak detaylara dikkat etmek gerekiyor. Öyle gözünüzde çok büyümesin ama biraz hazırlık yapmak şart. Neticede hem vaktiniz hem paranız değerli…
“Tatile nereye gideceksin?” sorusunun cevabı bundan beş on yıl önce neredeyse herkes için aynıydı: “Memlekete!” Sadece belirli bir zümre tatile gider, bir yılın stresini atardı. Yurt dışı tatili ise çokları için bir hayaldi. Son yıllarda ise bu durum değişti. Ekonomideki iyileşmeyle refah seviyesi artan orta sınıf, bütçesinin elverdiği ölçüde tatile çıkıyor, farklı ülkelere seyahat ediyor. Sektörde faaliyet gösteren acente sayısındaki gözle görülür artış, rekabet ortamını doğurdu, hem yurt içi hem de yurt dışı tatil paketleri ucuzladı. Havayolu şirketi sayısındaki artış da müşterilerin işine yaradı. Çok sayıda ülkeyle vizelerin kaldırılması ise yurt dışı tatilini daha cazip hale getirdi. Artık çok cazip fiyatlara tatil yapabiliyor, yeni yerler keşfedebiliyorsunuz. Ama tatile çıkmadan önce iyi bir araştırma yaparak güvenilir bir acente seçmeniz gerekiyor. Yoksa tatiliniz daha başlamadan zehir olabilir, hayalleriniz suya düşebilir. Peki, herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için neler yapmalı, nelere dikkat edilmeli, internetten tur paketi satın almanın ne gibi riskleri var, gittiğiniz yerde otelinizi beğenmediniz diyelim, ne yapmanız gerekiyor? Bu soruların cevabını Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar ile TÜRSAB yetkililerine sorduk.
Ne zaman, nereye gideceğinize nasıl karar vereceksiniz?
Ne zaman, nereye gideceğinizi mevsime göre ayarlamanız gerekiyor. Bu durum yurt içi ve yurt dışı tatilleri için değişiyor. Mesela Uzakdoğu’ya gidecekseniz seyahatinizi muson yağmurlarının olmadığı bir döneme denk getirmelisiniz. Yaz aylarında Avrupa’da denize girmek istiyorsanız haziran ile eylülün sonuna kadar olan süreyi tercih etmelisiniz. Ocak ayında Prag’a giderseniz soğuk havalar yüzünden iyi bir tatil geçiremeyebilirsiniz.
Turizm acentesi seçerken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Tatile çıkacağınız tur şirketinin bilindik olmasına dikkat edin. TÜRSAB belgesinin olup olmadığına bakmanız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl çıkan bir kanuna göre bütün acenteler müşteriyi sigortalamak zorunda. Bu sigorta, müşterinin geri dönüşünü teminat altına alıyor. Çünkü tatildeyken acenteniz iflas edebiliyor ve havaalanında mahsur kalabiliyorsunuz. Eğer bu sigorta yapılmıyorsa o firmayı tercih etmemek gerekiyor.
Tatile çıkarken yanınıza neler almalısınız?
Tatile çıkmadan önce mutlaka hava durumuna bakmak gerekiyor. Mevsimine göre yanınıza almanız gereken eşyalar değişiyor. Yağmurluk, şemsiye, güneş kremi, spor ayakkabı, güneş gözlüğü ilk akla gelenlerden. Böcek ısırmalarına karşı koruyucu ilaçlar alabilir, eğer yurt dışına çıkıyorsanız aşı yaptırabilirsiniz. Fotoğraf makinesi ya da kamera olmazsa olmazlardan. Tatil boyunca okuyacağınız kitapları da ihmal etmeyin.
Otelinizi beğenmediniz, ne yapmanız gerekiyor?
Otel odanız size vaat edilen standartların çok gerisinde ise vakit kaybetmeden acentenizi aramanız gerekiyor. Bu esnada odanın durumunu fotoğraflayabilir ya da kameraya alabilirsiniz. Acentenizin bilgisi dâhilinde başka bir otelde konaklayabilir, ödediğiniz ücreti acentenize faturalandırabilirsiniz. Ama bu değişikliği ortada gerçekten ciddi bir sorun varsa gerçekleştirebilirsiniz. Memnun olmadığınız halde konaklarsanız “Tatilimden memnun kalmadım. Ücretimin iadesini istiyorum.” deme şansınız kalmıyor.
En uygun bütçeli tatilin püf noktaları neler?
Tatil paketinizi erken almanız maddi olarak bir avantaj sağlayacaktır. Artık erken rezervasyonlar aralık ayına kadar geriledi. Gideceğiniz yerin tarihi, iklim şartları, etnik ve kültürel özellikleri ile ulaşım sistemi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Eğer gideceğiniz yere nasıl ulaşacağınızı öncesinden hesaplamazsanız taksiye binmeniz gerekecek, bu da maliyeti artıracaktır. Yurt dışına çıkıyor ve helal gıda hassasiyetiniz varsa yemek işini nasıl halleceğinizi düşünmeniz gerekiyor.
İnternetten paket alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
İnternetten bir satın alma gerçekleştirecekseniz öncelikle firmanın belgesinin kodunu öğrenip TÜRSAB’ı aramanız gerekiyor. Birliğin acenteler bölümünden bu kod numarasını doğrulatıp firmanın yasal olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bundan sonra yapmanız gereken, tur programını detaylı bir şekilde okumanız. Çünkü her tur programı size uygun olmayabilir.
Bebeğim var, nelere dikkat etmem gerekiyor?
Bebeklerin cildi yetişkinlere göre daha hassas olduğu için güneşten gelebilecek zararlı ışıklara dikkat ederek koruyucu krem kullanmak gerekiyor. Bebekler, 10.00 10.30 ile 16.00-17.00 saatleri arası güneşe çıkarılabilir. Bebekler için ateş düşürücü şurup, böcek sokmalarına karşı ve şişlikleri önleyici kremi unutulmamalı. Sivrisinek ilacı, gazlı bez, şapka, bol ve açık renkli, ince, ter tutmayan, pamuklu giysiler alın.
Tatile çıkacak hamileler neye dikkat etmeli?
Öncelikle doktorunuzdan onay almanız gerekiyor. Otobüsle ya da otomobille tatile çıkan hamileler, iki-üç saatte bir araçtan inerek yürümeli. Böylece yavaşlayan kan dolaşımı normale dönecektir. Güneşin şiddetli olduğu 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması tavsiye ediliyor. Güneş kremi kullanmak, günlük su tüketimini artırmak ve besin zehirlenmesine yol açacak gıdalardan uzak durmak büyük önem taşıyor.
Kaynak: ZAMAN
Yorumlar