Terk Edilme Endişenizi Nasıl Aşarsınız?

Terk Edilme Endişenizi Nasıl Aşarsınız?

Terk Edilme Korkusunun Üstesinden Gelme

İlişkim yada evliliğim eninde sonunda bitecek, düşüncesiyle anı yaşamaktan uzaklaşıp, daha ayrılık yaşamadan, ayrılık acısını yaşıyor musunuz? yada terk edilme, bırakılma korkusu ilişkinizi huzurlu ve mutlu şekilde yaşamanıza mani oluyor mu? Sevdiklerinizi, ailenizi her hangi bir sebepten kaybedeceğinize dair endişeleriniz var mı? Bir çoğumuzun yanıtı sanırım EVET…

Terk edilme endişemiz bir çoğumuzun maalesef ilişkilerine bir sıfır yenik başlamasına sebep oluyor. Kaynağı için, ister tecrübelerinizden doğan ön yargılarınızı tekrar tekrar hayatınıza çekmek deyin, ister engel olamadığınız korkularınız deyin yada ille de ulaşmak, sahip olmak istediklerinizin, takıntı haline gelmesinden dolayı, kaderinizin sizden kaçması deyin, bir çoğumuz hayatta kendi içsel deneyimlerimizden kaynaklı “Terk edilme endişesi” yaşıyoruz.

İçselleştirdiğiniz Terk Edilme Endişeniz, Dua Olup Size Geri Geliyor

Hissettiğimiz her terk edilme endişesini, bizi adeta hayat deneyimimizi yaşamadan yaşar hale getiriyor. İlişkilerinizin kaderini endişelerinizle bir dua olup size gelmesini sağlıyorsunuz. Aslında neye yoğunlaşırsanız bir nevi onu çoğaltıyor ve kaderiniz olarak karşınıza gelmesini sağlıyorsunuz. Terk edilmek elbette üzücüdür, kimse böyle bir deneyimi yaşamayı tercih etmez, fakat gerçek işaretler yokken ya da işaretleri yanlış yorumlayarak, hayatı, asılsız bir varsayım ve korkular üzerine tedirgin yaşamak da elbette normal değildir.

Neden Terk Edilme Biri İçin Sadece Hayatın Zorluğu İken, Bir Başkası İçin Hayatın Sonudur?
Terk edilme endişesini yoğun yaşayan kişilere bakıldığında, geçmişlerinde, çocukluklarında güven, huzur, kabul edilme, sevilme ve sevme, hayatı paylaşmak gibi, temel gereksinimleri yeterli şekilde giderememiş olduğu görülmektedir. Çocukluğunda anne-babası ile tam bir sevgi alışverişi yaşayamamış, ya da çocukluk anılarında bırakılmak ciddi tecrübeler yaşayan kişiler, şu anki ilişkilerinde de aynı beklentiyi devam ettirirler. Bir gün terk edileceğim, sevilmeyeceğim, sevdiklerim yanımda kalmayacak gibi endişeleri geçmişteki tecrübelerinden bugüne taşırlar. Ve adete bu günün gerçeği olması ve haklı çıkmak adına terk edilmek için ellerinden geleni yaparlar.

Terk Edilme Hastalığı Nedir

Terk Edilme Endişesini Tetiklemek?

Terk edilme endişesinin altında geleceği önceden, gerçekçi olmayan bir şekilde, olumsuz olarak görmek ve kafasında oluşturduğu bu negatif resme, senaryoya inanmak vardır. Bu tip kişiler genelde negatif ve karamsar olma eğilimindedirler. Bu olumsuz bakış ve bekleyiş zamanla ”kendini gerçekleştiren kehanet” dönüşür. Düşündüğünüz her şey dualaşıp artık size geri gelmiş gibidir. Tabi ki haklı çıkıldı, kişinin korktuğu başına geldi, kişi ”Ben demiştim”, ”Ben biliyordum”, ”Yine aynı şey oldu” diye düşünür. Kişi aslında hiçbir şey bilmiyordur. Sadece farkında olmadan ilişkisini karamsarlığına ve negatif beklentilerine uygun şekilde yaşamış ve kendi endişelerini gerçeğe dönüştürmüştür.

Örneğin; zaten günün birinde terk edileceğine inanan birisi ilişkisinde aşırı kıskanç davranır ve sonunda eşi yada sevgilisi bunalıp ondan uzaklaşabilir ya da kişi evli birisiyle birlikte yada hiçbir zaman olmayacak imkansız bir serüvene girebilir. Birinci durumda kişi korktuğu sonu hazırlamış, ikinci durumda ise zaten olumsuz sonuçlanması garanti bir yola girmiştir ki korkularında haklı çıksın. Yani korktuğu başına gelmemiştir, korktuğu sonu hazırlayan durumları kendisi oluşturmuş ve şekillendirmiştir.

Kadınlarda Terk Edilme Korkusu Nedir

Terk Endişesinin İlişkiye Yansımaları Nelerdir?
Sizin için terk edilme hayat adına bir zorluk mu? Yoksa başa çıkamadığınız bir durum mu? Fark edebilmek için kendinizi takip edin. Terk edilmekten endişe eden kişiler genelde yakın ilişki kurmaktan kaçarlar, ilişkilerinde kendilerini tamamen ilişkiye adamaktan çekinirler. Bunun altında, ”Bir gün zaten bitecek” olan ilişkinin hayal kırıklığı ve acısından uzak durma çabası yatabilir. Yakınlık kurmadığı için elbette ki yakınlıkla karşılık görmez. Kıskançlık ve aşırı sahiplenicilik duygularını çok yoğun yaşarlar ve genelde sevdikleri kişiyi baskılarıyla bunaltırlar ve tabii ki kendilerinden uzaklaştırırlar.

Terk edilme korkusu, endişesi yaşayan bazı kişiler ise; terk edilmemek için karşı tarafı bunaltacak kadar ”iyi” davranabilirler; gereğinden fazla fedakarlık eder, gereğinden fazla karşı sevdiğinin üstüne düşebilirler. Takıntı halinde sürekli birlikte olmak isteyebilir ve ilişkilerinde karşı tarafa yaşam alanı bırakmazlar ki, bu davranışlarda bir ilişkiyi bitirmenin emin yollarındandır.

Belki ilginç gelebilir size ama bu endişeye sahip kişiler ayrılma ve terk edilmeye karşı aşırı hassas olmalarına karşın, güven verici, dingin, huzurlu insanlardan ziyade ”her an elinden uçup gidecekmiş” gibi duran, soğuk, mesafeli ve güvenilmez insanlara karşı ilgi duyarlar. Bu durum bilinçaltınızdaki korkunun sizi haklı çabasından başka bir şey değildir. Şayet birlikte oldukları insanlar terk edici özeliklere sahip değilseler de kişiler, sevdiklerini aşırı sahiplenerek, sorgulayarak, sıkıştırarak onları kendilerinden uzaklaştırabilirler.

Terk Edilme Endişesi Nasıl Yenilir

Terk Edilme Endişesini terk Etmenin Yolu?

Terk edilme endişesini terk etmenin yolu ise; korkuyu tetikleyen davranışları anlamak ve derhal son vermektir. Aslında amaç terk edilme durumuna yol açan davranışların ortadan kaldırılmasıdır. Mesela aşırı kıskanç kişinin, eşini takip etme, sıkıştırma ve baskı uygulama gibi davranışlarını her fark ettiğinde durdurarak yerine yeni makul davranışları koyması ve bir süre farkındalıkla devam etmesi gerekir. Tutarlı ve güvenilir eşler seçmeye özen göstermek de korkuyu yok etmenin yollarındandır.

Tabi değiştirmeye, asıl değiştirmeniz gereken yerden başlamalısınız yani, terk edileceğinize dair aslı ve gerçekliliği olmayan inançlarınızdan. Hedefiniz ne geçmişe odaklanıp artık değiştiremeyeceğiniz konularda halen endişe duymak, nede henüz başınıza gelmemiş kendi kafanızda kurguladığınız endişeleriniz değil, olması gereken ”an” da kalıp, doğdu iletişim ve davranışlarla sevilebilme, bir yerlere birine ait olma hali, beğenilme, eğlenme, gibi temel insani ihtiyaçları tatmin etmek ve mutlu ilişkiler yaşamak olmalıdır.

Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir