Türkiye’de Dünya Helal Birliği’nden otel bazında ilk helal turizm hizmet belgesini Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Adenya Otel aldı.
Helâl gıdadan sonra artık otellere de ‘helâl‘ belgesi gelmeye başladı. Türkiye’nin ilk ‘helâl otel’i ise Alanya’daki Adenya Otel oldu. Türkiye’de Dünya Helâl Birliği’nden otel bazında ilk helâl turizm hizmet belgesini Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Adenya Otel aldı. Bir yıl önce Dünya Helâl Birliği’ne helâl hizmet belgesi için başvuran otele Dünya Helâl Birliği Başkanı Ahmet Gelir belgeyi verdi.
‘GÖZÜNE YANLIŞ BİR ŞEY İLİŞMEYECEK…’
Gelir, kriterlerin en önemlisinin İslam inancına uygunluk olduğunu söyledi. Otele gelen kişilerin tercihini yapıp geldiğini kaydeden Gelir, “Buraya gelenin eline kulağına, diline yani İslam’ın uygun görmediği bir şeye bulaşmamalı. Kendi evinde nasılsa bunu hissetmeli. Rahat olmalı, yediklerinden emin olmalı. Gözüne yanlış bir şey ilişmeyeceğinden emin olmalı” dedi.
‘DİĞER OTELLERİN DE YOLUNU AÇACAK’
Belgeyi alan Adenya Otel’in Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Tataroğlu Sarıdağ, Türkiye’de bir ilk olarak öncü olduklarını dile getirdi. Sarıdağ, Türkiye’den örnek olan bu ilk belgenin diğer otellerin önünü açacağına inandığını dile getirdi. Türkiye’de ilk helâl hizmet belgesi alan otel, 7 hilali otelin girişine taktı. 5 yıldızlı olan otele dünyanın birçok ülkesinden turist geliyor. Yaklaşık bin kişilik olan otelde yaklaşık 300 kişi istihdam ediliyor. Otelde tüm kompleksler kadın-erkek olarak ayrılıyor.
Buradan hizmet alabilecek kişilere yönelik sağlık ve ya da maddi anlamda zarar gelebilecek bir çalışma olmaması gerektiğini söyleyen Ahmet Gelir, kriterlerin en önemlisinin de İslam inancına uygunluğu olduğunu ifade etti. Otele gelen kişilerin tercihini yapıp geldiğini kaydeden Gelir, “Buraya gelenin eline kulağına, diline yani İslam’ın uygun görmediği bir şeye bulaşmamalı. Kendi evinde nasılsa evinde de bunu hissetmeli. Rahat olmalı. Yediklerinden emin olmalı. Gözüne yanlış bir şey ilişmeyeceğinden emin olmalı. Buradan döndüğünde iyi ki helal turizmi tercih ettim diyebilmeli. Biz birlik olarak burada önce bir sistem kurduk. Buradaki gıdaların menşeinden tedarikçilerine kadar, helalliğinden hizmet kalitesine kadar hijyen sürekli takibata tutuldu ve bir programa bağlandı. Biz belgeyi bir kereliğine vermiyoruz. Verdiğimiz belge sürekli denetlenebilir bir sisteme bağlıdır. Biz bunu takibata aldığımız sürece bu sistem onların hata yapmalarını önleyecektir.” dedi.
“İNANÇ TURİZMİNİ DE EKLERSEK 50 MİLYON DEĞİL, 120 MİLYON TURİST GELİR”
Türkiye’nin 2012 yılı turizm girdisinin 23 milyar dolar olduğunu belirten Ahmet Gelir, 2012 turist sayısının da 30 milyon kişi olduğunu hatırlattı. Türkiye’de 2023 yılında 50 milyon turistin gelmesi hedeflendiğini kaydeden Gelir, buna göre her yıl turizm potansiyelini artırmak gerektiğini dile getirdi. Bunun, gelecek turist sayısının 10 yılda yüzde 80 artması anlamına geldiğini ifade eden Gelir, ancak turizmde artışın ortalama oranının yüzde 3,3 olduğunu söyledi. 10 yılda bu oranın yüzde 33’e tekabül ettiğini işaret eden Gelir, normal şartlarda 50 milyon turisti yakalamalarının mümkün olmadığını kaydetti. Ancak bunun yeni alanların açılmasıyla mümkün olacağını ifade eden Gelir, Malezya’nın dünya turizm sıralamasında 21. sıradayken 3 yılda 11. sıraya yerleştiğini söyledi. Kendi düşüncesinde olan 57 İslam ülkesinin turistini ülkesine çekmeyi başardığını belirten Gelir, Türkiye o gün 9. sıradayken bugün 6. sırada olduğunu kaydetti.
Belgeyi alan Adenya Otelin Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Tataroğlu Sarıdağ, bu belgeyi yalnız değil, otelin personeli adına aldığını söyledi. Bir yıl boyunca ekibiyle birlikte çalışarak bugünlere geldiklerini ifade eden Sarıdağ, Türkiye’de bir ilk olarak öncü olduklarını dile getirdi. Bunun için çok mutlu olduklarını kaydeden Sarıdağ, katılımcılara ve destek verenlere teşekkür etti. İlknur Tataroğlu Sarıdağ, Türkiye’den örnek olan bu ilk belgenin diğer otellerin önünü açacağına inandığını dile getirdi.
Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu, Emişbeleni Belediye Başkanı Nurettin Uludağ ve Avsallar Belediye Başkanı Hüseyin Enver Görgülü kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Alanya’da bu tür otellerin artmasını beklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, ilk olan bu hizmetin Alanya’dan ve beldesinden çıkmasından dolayı ayrı bir heyecan ve mutluluğu yaşadığını dile getirdi. Sanatçı Yaşar Alptekin’in konuşması ve halk oyunlarının gösterisiyle tören son buldu.
Türkiye’de ilk helal hizmet belgesi alan otel, 7 hilali otelin girişine taktı. 5 yıldızlı olan otele dünyanın birçok ülkesinden turist geliyor. Yaklaşık bin kişilik olan otelde yaklaşık 300 kişi istihdam ediliyor. Bayan ve erkek kompleksi ayrı olan otelin birçok ünitesi bayan ve erkek olarak ayrılıyor.
ben muhafazakar bir bayan öğretmenim ve eşimle tatil dönüşü hep tartışıyoruz.Sen beni niçin bikini giyen yabancı yerli bayanların içine soktun.15 gün tatilim vardı onuda günahlarla doldurup beni getirdin diye yıl boyu benimle tartışıyordu.Bende şaşırdım kaldım gidecek yer yok kocacım ne yapabilirim muhtaç olduk onların sistemine diyordum.Böyle bir yeri görünce yeşil topuklarda inanın heyecanlandım eşime müjdeyi verdim.Alkışladım oturduğum yerde şükürler olsun artık kendi sektörümüzü yapıyoruz.Defalarca Mersin erdemlide, Balıkesir Küçükkuyuda Didimde otel havuzlarından tesettür mayoluyuz diye kovulduk.Tartıştık, moralimiz sıfıra indi.Tatilimi tartışma mekanımı anlamadık.Paramızla rezillik çektik.Bu yıl ihlas armutlu tatil köyündeydim.Kadın erkek plajlarının ortasında kalın taşlar dökülerek ayrılmıştı.10 kadar girme plajı yapmışlar.Karışık girenler için, yaşlı genç erkekler için, kadınlar ve çocuklar için vs. ayırmışlar, öyle rahat ettimki. 43 yaşındayım hayatımda ilk defa bikini giyerek gönlümce güneşlendim.çok rahat ettim. Sizinde böyle sisteminiz varmı bilmiyorum. Olursa çok çok sevinirim. Yani karışık girenlerde olsun ama kadınlar sade girmek istiyorlarsa buda bir seçenek olsun. Size başarılar diliyorum. İlk etapta sizi değerlendireceğim. .Fiyatlarınızıda fahiş tutmazsanız bizim gibi orta gelirlileride rahat ettirirsiniz.