Hangi Besinler Hafızayı Güçlendirir?
Yaşa bağlı olarak gelişen unutkanlığa karşı; kimi zaman sebze ve meyveler, kimi zaman yemiş ve bakliyat ürünleri, et – balık hatta baharat ve çikolatanın iyi geldiğini biliyor muydunuz?
Bu gıdaların içinde bulunan bileşenler nöronları besliyor, unutkanlığa karşı sizi koruyor. İşte unutkanlığa ve hafızayı güçlendirmeye iyi gelen besinler…
Kereviz: 2010 yılında yapılan araştırmaya göre, kerevizin içindeki luteolin isimli bileşenin yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlattığı belirlendi. Çünkü luteolin beyindeki iltihabı yatıştırıyor. Ayrıca kereviz beyindeki dejenetaratif değişiklik döngüsünü önlüyor. Luteolin bakımından en zengin kaynaklardan biri kerevizdir; diğerleri arasında ise biberler ve havuç bulunuyor.
Brokoli ve karnabahar: Beyin gelişiminde kolin vitamini zeki olmayı sağlar ve hafızayı güçlü tutar. Bir kâse rüşeym 202 miligram kolin içeriyor; sığır karaciğeri de en iyi kolin kaynaklarından biri ve 150 gramında 473 miligram kolin bulunur. Ayrıca brokolide 182, karnabaharda ise 177 miligram kolin vardır. Bunun yanı sıra brokoli K vitamini bakımından zengindir, bu vitamin ise idrak yeteneğini güçlendirir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Kara lahana, pazı, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, B vitamini ve folik asit açısından zengindir. Bunlar da beyni yaşlanmanın etkilerinden korur. Ayrıca, bu sebzelerde kalp krizi ile kansere karşı koruyucu olan antioksidanlar bulunuyor.
Yaban mersini: Bugüne kadar yaban mersininin birçok yararı olduğunu duymuşsunuzdur. Araştırmalara göre, bol bol yaban mersini yemek daha hızlı öğrenme, daha keskin düşünme, daha iyi gelişmiş hafıza sağlar.
Nohut: Magnezyum mesaj iletimini hızlandıran beyin hücresi reseptörleri için oldukça faydalı. Magnezyum ayrıca kan damarlarını rahatlatıyor, beyni beslemek için daha fazla kan gitmesini sağlıyor. Bir tabak nohutta 220 miligram magnezyum bulunduğundan unutkanlığa iyi geliyor.
Köri: Körinin içinde kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor. Körinin içinde bulunan acı baharat tadında olan zerdeçal (Hint safranı) ve sarı renkli hardal kurkumin isimli kimyasal içeriyor. Araştırmalara göre, bu kimyasal hafızayı destekliyor, Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatıyor ve yeni beyin hücresi oluşum süreci olan sinir dokusu oluşumunu harekete geçiriyor. Ayrıca beyin ve sinir hücresi iltihabını yatıştırıyor.
Ceviz ve somon balığı: Yüksek seviyede Omega-3 yağ asidi içeren ceviz hem kalp dostudur, hem de beyin gelişiminde hafızayı koruyan B6 vitamini içerdiği için önemli rol oynar. Omega-3 kaynağı açısından en zengin yiyeceklerden biri de somon balığıdır.
Kırmızı et: Kırmızı eti fazla tüketmek kolestrole iyi gelmese de beyin sağlığına içinde ki bol miktarda B12 vitamininden dolayı çok faydalı. B12 vitamini eksikliğinde sinir ve beyin hasarı oluşur. Sığır karaciğerinde de bol miktarda B12 vitamini bulunur.
Çikolata: Beyin hücrelerini korumaya yardım eden ve beyne giden kan akışını hızlandıran flavanol isimli antioksidanlar açısından zengin olan çikolata özellikle de kakao oranı en az olan bitter daha faydalıdır.
Yorumlar