Varis Oluşumunu Önlemenin 9 Kuralı

Varis Oluşumunu Önlemenin 9 Kuralı

Varisten Kurtulma Yolları

Günümüzün çalışma şartları insanları ya uzun süre ayakta durmaya ya da saatlerce oturmaya mahkûm etmektedir. İşçisinden öğretmenine modacısından ev hanımına kadar herkes bu dertten muzdarip! VARİS!

Vücudumuzdaki atardamarlar kalpteki kanı dokulara iletir. Toplardamarlar ise dokularda kullanılan kanı tekrar kalbe taşırlar. Bacaklardaki toplardamarlarımız bu kanı kalbe geri taşınmasında biraz şanssızdır. Çünkü yer çekiminin doğal gücüne karşı çalışırlar. Toplardamarların gerilen elastik (genişleyebilme yeteneği) duvarları, kanın geri kaçmasına izin vermeyen minik kapakçıklar ve bacaklarımızdaki kasların kasılarak kanı pompalama yeteneği toplardamarlara yardımcı olurlar. Bu mekanizma kafanızı karıştırmış olabilir fakat varisin tedavisini daha kolay idrak edip uygulayabilmemiz için bunu aklımızın bir köşesine yazalım.

Varisten Kurtulma Yolları

Yaşın ilerlemesiyle birlikte toplardamarların genişleme yeteneği azalır, kanın geri kaçmasını engelleyen minik kapakçıkların fonksiyonları bozulur ve kalbe doğru gitmesi gereken kan bu sertleşen damarları doldurup varis görünümünü alır. Kadınlar hormonların etkisinden dolayı daha fazla risk altındadır. Sadece yaşlanma değil, uzun süre ayakta kalma, hareketten yoksun bir hayat sürme, hamilelik, çok sayıda doğum yapma, genetik geçiş, obezite gibi birçok sebep bacaklardaki venöz dolaşımı bozarak varise neden olmaktadır. Varis bir hastalık değil dolaşımdaki bozulmaya bağlı oluşmuş bir bulgudur.

Maalesef varis sadece estetik görüntüyü bozmasından ötürü şikayet konusu olmaktadır. Fakat sadece görüntüyü bozacak kadar masum bir sağlık problemi değildir. Ağrı, kramp, şişlik, dokunmaya karşı aşırı hassasiyet, yorgunluk, kaşıntı gibi farklı problemler de beraberinde gelmektedir. Ağrı, tipik olarak ayakta kalmakla ve sıcak mevsimlerde artar, yatar pozisyonda
ve soğuk ortamda azalır. Kramp ise daha çok geceleri girer.

Varisten Kurtulma Yolları

Varis oluşmasını önlemek ve varisin etkilerini azaltmak için egzersiz ve önerilerde bulunacağım.

  • 1. Her gün en az 2 defa ayaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde pozisyonlayıp 20 dk sırtüstü yatınız.
  • 2. Ayaklarınız kalp seviyesinin üzerindeyken ayak bileği eklem hareket açıklığı egzersizlerini yapınız. Egzersizi arabanın pedalına basar gibi aşağı hareket ettirip daha sonra kendinize doğru çekerek tamamlayabilirsiniz. Gün içinde otururken bile sık sık bu egzersizi tekrarlayın.
  • 3. Uzun süre oturur pozisyonda çalışanlar ayak bileği eklem hareket açıklığı egzersizlerini 2 saatte bir tekrarlayabilir.
  • 4. Uzun süre ayakta çalışan kişiler 2 saatte bir 5 dk dinlenme molası verip bacaklarını dümdüz uzatıp ve ayak bileği eklem hareket açıklığı egzersizlerini yapabilirler.
  • 5. Ilık ve soğuk duşlar ağrının azalmasında faydalı olacaktır.
  • 6. Aşırı sıcak duşlardan, kaplıcalardan,  sauna gibi sıcaklığın yüksek olduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • 7. Varis çorabı doktor ve fizyoterapist gözetiminde ve uygun ölçülerde kullanılmalıdır.
  • 8. Yürüme, yüzme, bisiklete binme gibi bacak kaslarının daha aktif çalıştırıldığı aktiviteler yapılmalıdır.
  • 9. Vücut ağırlığınız beden kitle indeksinizin üzerindeyse kilo vermeniz gerektiğini sakın unutmayın.

Diğer yazılarımda olduğu gibi varisi de fizyoterapist gözüyle anlattım, size ne gibi tavsiyeler verebilirim onu yazdım.

Unutulmaması gereken doktor kontrolünde olup medikal tedavinin aksatılmaması gerektiğidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir