Tuniğin Tarihçesini Bilen Var mı?
Biz bayanlara kombin kolaylığı sağlayan, günümüzde bolca çeşidi bulunan, gardırobumuzun olmazsa olmazı tuniklerimiz bugüne hangi zamandan gelmiştir? Geçirdiği evreler eminim dikkatinizi çekecektir. Bilmek isteyenler için kaleme alıyorum bu konuyu. Okurken oldukça bilgileneceğinizi düşünüyorum.
İsmi Latince “Tunica” olan Antik Roma kökenli bir giysidir. O zamanlarda zamanın temel giysilerinden olan tuniği hem kadınlar hem erkekler giyiniyordu. Elbise görevi gören tunik çoğunlukla erkeklere aitti. Çoğu yün ya da ketenden yapılıyordu. Tabii zenginlerinki hariç… Onlar için ipek ithal ediliyordu. Tunik, M.Ö 3. yüzyıldan günümüze kadar geldi. Tabii şimdilerde eskiye göre büyük bir farkı var. Artık yalnızca bayanlar giyiniyor…
Roma Tuniği
Roma toplumunda tuniğin çeşitli kullanımları vardı. Yani tuniğin çeşitleri bir statü göstergesiydi. Örneğin; eğer kumaş bolca kullanıldıysa o kişi kesinlikle zengindi. Eğer tuniğin üzerinde geniş mor çizgiler var ise o kişi senatördü. Eğer giyilen tunik diz hizasında veya biraz üstünde ise o kişiler köleler ve askerlerdi. İşin açıkçası isteyen istediği tuniği giyinemiyordu. Ne can sıkıcı bir durum öyle değil mi? İnsan ayrımı, maddi durum farklılığı, gösteriş milattan öncesinde de vardı günümüzde de var. Maalesef değişmedi değişmeyecek… Umutlar bir gün yeşermek için sulanır. Yeni bir gün yeni umutlar demek. İnşallah değişir diye umalım m?
Tunik ortaçağ döneminde de Bizanslıların temel giysisi olmaya devam etti. Üzerlerine ağır işlemeler yapıldı. Altın aplikler ve mücevherler ile süslendi. Tunikler son derece pahalı olan “Tire Moru” ile boyanıyordu ( “tire moru” deniz salyangozundan elde edilen en pahalı ve en kaliteli boya). Boyaların çoğu bitkilerden, böceklerden, kayalardan ve topraktan elde ediliyordu. Kızılkök kırmızı, Safran sarı, Çivit mavi renk için kullanılıyordu.
Yunan Tuniği
Zamanla ufak değişimlere uğrasa da anlamı ve kullanımı hiç değişmedi. Antik Yunan’da kişinin yaşadığı şehre göre tuniğin kenarları, kırmızı, mor ya da yeşil gibi parlak renklere boyanıyordu. İşte hepsi bu…
Ortaçağ Avrupası
Tuniğin kullanım biçimi değişmeye başladı. Artık tunikler yalnızca elbise görevi görmüyor, gömlek olarak da kullanılıyordu. Altına dizde ya da bilekte pantolonlar giyiliyordu. O zamanlar bu değişim at binen erkekler için büyük konfor olmalı.
19. yy
1850’lerde İngiliz askerleri tarafından tercih edilmeye başlandı. Çünkü tunik boyunun uzunluğu kalçayı örtüyordu ve yünlü kumaşlardan yapılması sebebiyle askerler savaş esnasında yoğun kış şartlarında sıcak kalabiliyorlardı. Aslında artık tunik dediğime bakmayın. Yüzyıllardır erkeklerin tercih ettiği tunik bu zamanlarda öyle değişime uğradı ki adına “Ceket” der olduk
Ve Günümüz
Batıda kullanımı hala aynı. Din adamları ve tarikat üyeleri tarafından giyiliyor. Yani üniformaları gibi bir şey olsa gerek. Bazı kültürlerde ise geleneksel giysi olarak kabul ediliyor.
Onlar için ne anlama geldiğini öğrendik. Bir de bilseler ki biz muhafazakâr bayanlar için ne anlama geliyor? Butiklerimiz ve mağazalarımız çeşit çeşit, rengârenk, ihtiyacımızı giderici tunikler ile dolup taşıyor.
Bir Coco Chanel’in “little black dress” i bir de biz muhafazakâr Türk bayanlarının tuniği olmazsa olmazımız!
[…] önemli kıyafetleri arasında yer alıyor. Özellikle soft tonlarda yaz renklerinin hakim olduğu tunik modelleri, daha da cazip hale […]