Namazları Kısaltmanın Meşruluğu ve Sebepleri
Sefer iken 4 rekatlı namazların kısaltılarak kılınması “Kur’an, Sünnet ve İcma” ile caizdir.
Kur’an’dan delil şu ayet-i kerimedir:
“Eğer kafirlerin size fitne vermesinden korkarsanız yeryüzünde sefere çıktığınız zaman namazları kısaltarak kılmanızda bir beis yoktur.”
(Nisa, 4/101)
İster korku durumunda olsun ister güven durumunda olsun namazların kısaltılarak kılınması caizdir.
Sünnetten delil: Müslim’in bir rivayetinde seferi namazla ilgili Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
“Namazın kısaltılması, Allah’ın size yaptığı bir sadakadır. Rabbinizin sadakasını kabul edin.”
(Müslim, Salatu’l Müsafirin 4)
İlim adamları yolculuğa çıkan kimsenin namazlarını kısaltacağı hususunda ittifak etmişlerdir. Sefer ister hac, cihat, hicret veya umre gibi vacip bir yolculuk olsun ister kardeşlerini, hastaları, Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa’yı, ana babayı, yahut ana babadan birini ziyaret etmek gibi müstehap ziyaret olsun, ister dolaşıp hava almak, gezinmek, ticaret gibi mubah yolculuk olsun, ister mecburi bir sefer olsun yahut bir topluluğa katılmadan yalnız başına yolculuğa çıkma durumunda olduğu gibi mekruh bir yolculuk olsun fark etmez. Bu gibi yolculuklarda kişiler namazlarını kısaltarak kılarlar. Namazları kısaltmak, dört rekatlı farz namazları ikiye indirmek demektir. Kısaltılan namazlar dört rekatlı olan öğle, ikindi ve yatsı namazlarıdır. Sabah ile akşam namazları kısaltılamaz.
Namazları kısaltmanın hikmeti; genellikle yolcuların karşılaştıkları güçlük ve sıkıntıları defetmek, Allah’ın hakları hususunda kolaylık sağlamak, farzları yerine getirmeye teşvik etmek, vacipleri yapmaktan nefret ettirmemektir.
Seferi Namazın Kazası
Yolculuklarda kılınamayan namazlar normal zamanlarda seferdeki gibi iki olarak kaza edilir. Çünkü onlar seferi namaz olarak borç kalmış. Borç ne ise kılınacak da odur.
Yolculukta farzlar kısalınca sünnetleri de kısaltmak gerekmez. Sünnetlere vakit varsa tam kılınır. Yoksa hiç kılınmaz. Sonra kaza mecburiyeti de olmaz.
Kaynak: Müslüman Hanımın El Kitabı
[…] kaçınmamız gerekir. Bu arada mümin ve mütedeyyin erkeklerim de kendilerine göre namaz kıyafetleri vardır. Onlar da bazıları şalvar, cübbe ve beyaz sarık da kullanmaktadırlar. […]