Nerde o çocukluğumuzun geçtiği mahalleler, o komşuluk ilişkileri, birbirine aşina yüzlerle bir ömür geçirilen semtler diyenlerdenseniz çok da uzağa gitmenize gerek yok. İstanbul’un orta yerinde Tarihi Yarımada’da Sultanahmet’in hemen alt tarafındaki Kadırga, özlediğimiz mahalle hayatını sıkı sıkıya koruyor.
Kadırga, İstanbul’un gözbebeği Tarihi Yarımada’da çevresindeki popüler yerlerin gölgesinde kalmış, keşfedilmeyi bekleyen nadide yerlerden biri. Yüzyıllardan beri var olmayı sürdürmüş, tarihî dokusu, komşuluk ilişkileri, esnaf gelenekleri, yardımlaşma ve dayanışma ile yüzünü geleceğe dönmüş köklü semtlerden…
Kadırga’nın Meşhur Sokakları
Meydanın yanındaki parkı solunuza alıp denize doğru ilerlediğinizde önce Dönüş Sokak karşılıyor. Bu sokakta çoğu otel olarak kullanılan ahşap evler dikkati çekici. Sokağı bitirip sola döndüğünüzde Cinci Meydanı Sokak başlıyor. Biraz ilerleyip solunuzda bulunan sokağa döndüğünüzde Kadırga’nın en renkli en canlı evlerinin bulunduğu Şehsuvar Bey Sokağı’na ulaşacaksınız. Fotoğraf makinesini elinizden düşürmeyeceğiniz asıl yer işte burası. Yeniden restore edilmiş 19.Yüzyıl sivil Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini göreceksiniz bu sokakta. Üstelik hepsi yaşanan canlılığını sürdüren yirmiye yakın ahşap ev. Şehsuvar Bey Sokak’ta doya doya anı biriktirebilirsiniz.
Kadırga’da Görülmesi Gereken Yerler
Kadırga’da Fotoğraf Müzesi’ni, Bizans Dönemi’nin en önemli yapılarından olan Küçük Ayasofya Camii’ni, Kadırga Hamamı’nı, Esma Sultan Çeşmesini, eşsiz görkemiyle Sokullu Mehmet Paşa Camii’ni, günümüzde bir sanat merkezi olan Buhara Özbekler Tekkesini görmeniz gereken yerlerden. Gelin bu mekanlara bir de yakından bakalım…
Kadırga Limanı Caddesi: Semte nefes veren kocaman çınarlarıyla karşılar yoldan geçenleri. Sarayiçi’nin merdivenli yokuşunda, aralarına çamaşırlar asılmış evleri kendi ağır romanını okumaya başlar silik sayfalarından. Kadırga, güler yüzlü esnaflarıyla, sabun kokulu tarihi hamamıyla, Kadırga Spor Kulübü önüne sandalyelerini çekip memleket üzerine sohbetler ederken yakalayacağınız sakinleriyle, Sultanahmet’ten kopup gelen meraklı turistiyle, parkı dolduran okul üniformalı öğrencilerinin cıvıltılarıyla, Osmanlı’dan kalma pastel renklere boyalı ahşap evleriyle sıcacık bir mahalle olduğunu hissettirir size ilk andan itibaren.
Esma Sultan Meydan Çeşmesi ve Namazgâhı: İlk bakışta meydan çeşmesi görünümünde olan, namazgâhların en güzel örneklerinden biri Kadırga’da bulunan Esma Sultan Namazgâhıdır. III. Ahmet’in kızı Esma Sultan tarafından, 1781 yılında Kadırga Meydanı’nda inşa ettirilen Esma Sultan Meydan Çeşmesi ve Namazgâhı; dört cephede mermer tekneli çeşmelere sahip ve namazgâha yan cephedeki mermer merdivenden çıkılıyor. Tarihi çeşmenin kuzey cephesinde üç musluk, diğer üç cephesinde ise birer musluk bulunuyor. Dikdörtgen prizma kütleli çeşmenin karşılıklı iki cephesindeki bu musluklar, S ve C kıvrımlı kemerlerle süslenerek, çeşmeye estetik bir görüntü kazandırıyor. Bezemeli niş köşelerin üzerinde, dikdörtgen pano içinde altı beyitlik kitabe yer alıyor. Çeşmenin kuzey cephesindeki merdivenden çıkılan namazgâhın çeşmenin tavan kısmında yer alması İslam kültüründe temizliğin ibadetteki yerini gösteriyor.
- Adres: Sultan Ahmet, Kadırga Limanı Cd., 34126 Fatih/İstanbul
Tarihi Kadırga Hamamı: 300 yılın üzerinde tarihi dokusu ile yerli ve yabancı turistlere hizmet veren Kadırga Hamamı Osmanlı kültürünün görselliğini günümüze taşıyor. İstanbul’un en çok turist alan tarihi yarım adasında bulunan tarihi kadırga hamamı haftanın her günü açık olup kadın ve erkeklere ayrı ayrı bölümlerde hizmet veriyor. Sauna, göbek taşı ve kese kültüründe Türk hamamının bütün tarihi dokusunu bünyesinde barındırıyor. Hamam; oldukça hijyenik bir ortamda, asırları geride bırakmış bu yapıt içerisinde tamamen Türk tarihindeki temizliğe verilen ehemmiyetin safhalarını yaşatıyor.
- Adres: Şehsuvar Bey, Kadırga Limanı Cd. No:69, 34130 Fatih/İstanbul
Kadırga Tulumbacılar Kahvecisi: “İstanbul’un Efsaneleşen Kahve Durakları“ başlıklı yazımızda geçen havuzlu kahve olarak anılan mekan, geleneksel Osmanlı kahvelerinin örneklerinden. Döneminde, semtin tulumbacılarının gelip vakit geçirdikleri bir mekanmış; zaten ismi de buradan geliyor. Ortasındaki mermer havuz da kahvenin simgesi olarak bugüne kadar bozulmadan korunuyor.
- Adres: Şehsuvar Bey, Kadırga Meydanı Sk. No:2 Fatih/İstanbul
Küçük Ayasofya Camii: Fatih ilçesi Cankurtaran ile Kadırga semtleri arasında, Marmara surları içerisinde bulunan ve şimdiki adıyla Küçük Ayasofya Camii; aslında 527 yılında imparator Justinianus tarafından yaptırılmış eski bir Bizans kilisesi. İstanbul’un fethi ile II. Beyazıt Topkapı Sarayı Darüssaade ağası Hüseyin Ağa döneminde camiye çevrilmesinden önce Ayasofya ile olan benzerliği sebebiyle mahalle halkı tarafından Küçük Ayasofya ismi veriliyor.
- Adres: Küçük Ayasofya Mahallesi, Küçük Ayasofya Camii Sokagi No:20, 34122 Fatih/İstanbul
Sokullu Mehmet Paşa Camii: Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden, dış avlusu olmayan camiin iç avlusuna kuzey kapısından merdivenlerle giriliyor. Bu avlunun üç tarafı revaklar ve bunların gerisinde yer alan üzerleri kubbeli 16 medrese odası ile kuşatılıyor. Revakları kubbeye bağlayan kemerler, önemli bir mimari tarzı simgeliyor. Merdivenle çıkılan girişin üzerindeki dershane ile yan girişlerdeki müezzin ve kayyım odaları bu avluya değişik bir hava veriyor. Ayrıca avlunun ortasında, sütun ve mermer şebekeleri sanatkârane işlenmiş, kubbeli ve o nispette de mütenasip bir şadırvan bulunuyor. Osmanlı döneminin en güzel külliye mimarisinin örneklerinden biri olan Sokullu Mehmet Paşa Cami, mutlaka ziyaret edilmesi ve en azından bir namaz vakti kadar atmosferinde soluklanılması gereken camilerden.
- Adres: Küçük Ayasofya Mahallesi, 34122 Fatih/İstanbul
Buhara Özbekler Tekkesi: Sokullu Mehmet Paşa Camii karşısında yer alan Buhara Özbekler Tekkesi olarak tanınan yapı, 17. asırda Türkistan’dan gelen Nakşibendi tarikatına mensup seyyah dervişler ile hacı adaylarına mesken yeri olarak kuruluyor. Türkistan’dan Hacca gidecek olan Müslümanlar yola çıktıklarında önce İstanbul’a uğrayarak Eyüp Sultan’ı ve İslam aleminin Halifesi olan Osmanlı hükümdarını ziyaret ediyor. Defterdar İsmail Bey tarafından 1692 yılında yaptırılan yapıda, geleneksel plan şemalarıyla batı kökenli inşaat tekniklerini ve 1. Ulusal Mimarlık akımına bağlanan bir takım ayrıntıları kaynaştıran ilginç bir mimari tarz dikkat çekiyor. Ayrıca Özbekler Tekkesi, ana cephe düzenlemesiyle tamamen kendine has bir mimari nitelik sergiliyor. Tekkenin en ilginç bölümlerden biri Türk-İslam mimarlık tarihinde benzerine nadir rastlanan bir şekilde giriş kapısının üstüne inşa edilen minaresidir. Dergah, yıllar sonra harap olmaya yüz tutmuş olsa da II. Abdülhamit’in buyruğu üzerine 1887’de yenileniyor.
Adres: Binbirdirek Mahallesi, Şehitmehmetpaşa Yokuşu Sokak, No:40, Sokullu Mehmetpaşa Camii Karşısı Sultanahmet Fatih İstanbul
Telefon: 0212 458 61 61
İstanbul Fotoğraf Müzesi: İstanbul’un tarihi çehresinde özel bir yeri olan, ortaçağ zamanından kalma meydanının çevresindeki Mimar Sinan’ın anıtsal camileri ve sivil mimari örnekleriyle zengin, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde sarayların ve seçkin yerleşimin yer aldığı, Sultanahmet yakınındaki Kadırga semtinde bulanan müze; Fatih Belediyesi’nin Kadırga Kültür Merkezi binasında tahsis ettiği bin metre karelik bir alanda, beş fotoğraf galerisi, fotoğraf arşivi ve bir kütüphaneden oluşuyor. Uzun yıllardan beri fotoğrafçıların rüyası olan bu müze Fotoğraf Dostları Derneği tarafından yönetiliyor.
- Adres: Şehsuvar Bey Mah. Kadırga Liman Cad. No:60 Kadırga Fatih İstanbul
- Telefon: 0 (212) 458 88 42
Kadırga Alkolsüz Mekanlar
Kadırga’nın sokaklarında yürüdükten, tarihi mekanlarını gezdikten ve camilerinde namaz kıldıktan sonra keyifle yemek yiyebileceğiniz Fatih alkolsüz mekanlar önerilerimize de bir bakın.
İmren Lokantası: Turist kalabalığının uzağındaki İmren, şehrin diğer esnaf lokantaları gibi sabahları çorbayla kepenklerini açıp günlük pişirdiği yemekleri öğlenleri çevre esnafa sunuyor. Afyon’dan gelen etler, yemeklerine lezzet katıyor. Döneri kendileri hazırlıyor, dana etinden az kuyruk yağlı yaprak döner damak çatlatacak cinsten. Menüsünde ana yemek olarak kuşbaşı dana etinden tas kebabı, patlıcanlı kebabı, orman kebabı ve İzmir köfteden oluşan bir aşçı tabağı yer alıyor.
- Adres: Emin Sinan Mah., Kadırga Limanı Cad. No:81, Fatih, İstanbul, Türkiye
- Telefon: 0 212 638 11 96
Şerbethane Cafe & Restaurant: Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer alan Şerbethane; Sultanahmet’in en nezih Cafe ve Restoranlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahip. Şerbethane; Osmanlı şerbeti, kahvaltı, dünya mutfağından seçmeler, çay, kahve ve meşrubat çeşitleri ile hizmet veriyor.
- Adres: Sultanahmet Mahallesi, Arasta Çarşısı Sokağı No:98, 34122 Fatih/İstanbul
- Telefon: 0 212 517 00 04
Kadırga Cafe & Restaurant: Ailenizle kendinizi tarih kokan bir bahçede hissedebileceğiniz temiz ve güzel yemekleriyle mükemmel bir yer Kadırga Cafe Restaurant. Turistik bir konumda olmasına rağmen lezzetli ve uygun bir menüye sahip. Güler yüzlü ve kibar personellerinin hizmetinden memnun kalacağınız bu mekana Kadırga gezinizden sonra uğrayıp çay ya da kahve içerek dinlenebilirsiniz.
- Adres: Şehsuvar Bey Kadırga Limanı Caddesi No:64 34126 Fatih/İstanbul
- Telefon: 0530 221 54 12
Yorumlar